Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 15 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Technologie drukt Damrak
   
 

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse beurs besloten de meeste beleggers gisteren zich gedeisd te houden in afwachting van de bijeenkomst vandaag van de Amerikaanse centrale banken. Analisten gaan ervan uit dat de Fed wederom besluit de rente te verlagen om de Amerikaanse economie een nieuwe impuls te geven. Het gros gaat uit van een verlaging met een half procent naar 4%. "Als de Fed daartoe besluit zal het weinig effect hebben op de markt omdat dat al werd verwacht. Besluit de Fed niets te doen, of de verlaging te beperken met een kwart procent, dan zal dat een teleurstelling betekenen", aldus een analist. Tijdens een rustige handelsdag stonden zowel de AEX-index als de Midkap voortdurend in de min. De Amsterdamse effectenbeurs sloot uiteindelijk 5,12 punten lager op 587,14, een verlies van 0,86%. De Midkap-index zakte 0,35% tot 589,46 punten.

Het enige nieuws dat positief werd ontvangen op het Damrak kwam van Numico. Numico-topman Hans van der Wielen heeft aangegeven bereid te zijn de zelfstandigheid van de grootste voedings- en supplementenfabrikant ter wereld op te geven. De koers van het aandeel daalde het afgelopen halfjaar met bijna eenderde. De uitspraak van Van der Wielen miste zijn effect niet. De koers van het aandeel won 2,4% op EUR45,14 en was daarmee de sterkste stijger onder de hoofdfondsen.

VNU is in gesprek met het Britse 3i Group over de verkoop van zijn Educatieve Informatie Groep. De uitgever gaat ervan uit dat de gesprekken een aantal weken kunnen duren. Het aandeel sloot onveranderd op EUR46,75.

Sterke dalers onder de hoofdfondsen waren de technologiewaarden. Vooral chipmachinefabrikant ASML moest fors terug. ASML verwacht dit jaar nog minder chipmachines te verkopen dan het bij de omzetwaarschuwing in maart aangaf. Het bedrijf denkt dit jaar maximaal 32% minder te zullen verkopen dan vorig jaar. Het aandeel daalde 4,1% tot EUR28,31.

Vandaag komt kabelaar UPC met kwartaalcijfers. Beleggers lijken er weinig vertrouwen in te hebben. De koers van UPC moest 3,3% terug op EUR7,06. Versatel had nog zwaarder te lijden van het negatieve sentiment, het aandeel sloot op EUR5,12, 4,5% lager.

KPNQwest leek zich in eerste instantie aan de telecom-malaise te kunnen onttrekken. Het kabelbedrijf, een joint venture van KPN en het Amerikaanse Qwest, maakte gisteren bekend met de Amerikaanse internetprovider InPurple een contract van meerdere miljoenen euro's gesloten te hebben.

KPNQwest gaat de nationale en internationale internetverbindingen van InPurple aanbieden en onderhouden. Het nieuws leverde KPNQwest in eerste instantie een klein winstje op, maar het fonds was uiteindelijk de sterkste daler onder de hoofdfondsen met -5,2% op EUR13,05.

Uitzondering was midkapper Libertel. Het bedrijf presenteert morgen de jaarcijfers. Van der Hoop Effektenbank verwacht een sterke stijging van de omzet van 33% tot EUR1.181 miljoen en een nettowinst van EUR85,4 miljoen, 19% meer dan een jaar eerder. De bank stelt een koersdoel van EUR18 en handhaaft het outperformer-advies. NIB Capital Bank daarentegen verlaagde het advies van outperformer naar market performer. De midkapper was de grootste winnaar met een koersstijging van 5,2% op EUR12,20.

Andere sterke procentuele stijgers op de Midkap waren Hunter Douglas (+2%) en Besi (+1,5%). Het lijstje van sterkste dalers werd aangevoerd door CMG dat 4,6% terug moest op EUR6,25, op de voet gevolgd door Unit 4 Agresso (-4,2%) en Landis (-3,6%).

Op de lokale markt viel Ajax op. Na het verlies zondag van het niet beursgenoteerde Feijenoord zijn de kansen dat de Amsterdammers volgend seizoen in de lucratieve Champions League spelen vrijwel verkeken. Dat scheelt al gauw enkele miljoenen aan inkomsten. Het aandeel verloor ruim 5% op EUR6,50.

Opvallend was ook de stijging van textielfabrikant Blydenstein Willink. Het fonds won ruim 16,3% op EUR7,10. Vorige maand nog maakte de directie van het bedrijf bekend dat het van de beurs af wil.

Marjan van Beuningen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.