Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 15 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Londense beurs schiet onder duiven Euronext

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Veel beleggers maken zich zorgen over de positie van de kleinere bedrijven op Euronext, de combinatie van de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs. Vooral door onbekendheid bij beleggers zouden de koersen van die kleintjes wel eens onder druk kunnen komen. Maar de beurs van Londen biedt soelaas: die is namelijk begonnen met een offensief om juist de kleinere Europese bedrijven zich te laten noteren op de London Stock Exchange. Vooral voor de technologiebedrijven zouden er prima perspectieven zijn.

"Sinds eind 1999 bestaat Techmark, een onderdeel van de Londense beurs. Daarop zijn in een jaar al 250 technologiebedrijven genoteerd. Het is een groot succes en daarvan kunnen ook de Nederlandse bedrijven profiteren", zegt Tim Ward, hoofd noteringen van onder andere Techmark. Gisteren was hij in Amsterdam om circa 150 bedrijven en hun adviseurs voor te lichten over de voordelen van een notering in Londen. Daarna komen Parijs, Stockholm, München, Milaan en Genève aan de beurt. Na enkele mislukte fusiebesprekingen en overnamepogingen wil de Londense beurs namelijk een zo sterk mogelijke en zelfstandige positie behouden en dus moet de omzet omhoog. "Daarom vissen we inderdaad in de vijver van Euronext, maar dat is normale concurrentie", meent hij.

Zijn voornaamste verkoopargument is dat de liquiditeit, dus de dagelijkse verhandelbaarheid, van de kleinere technologiefondsen in Engeland veel groter is dan op de rest van de Europese beurzen. "We hebben in Londen meer beleggingsfondsen dan in welk land ter wereld ook. We hebben ook meer noteringen van niet-Engelse bedrijven dan welke andere beurs ook. En we hebben veel market makers die voor voldoende handel zorgen. In Londen hoeft geen enkel bedrijf zich zorgen te maken dat er geen handel in het eigen aandeel plaatsvindt wegens gebrek aan interesse."

Daarnaast is volgens hem een belangrijk punt dat het toezicht uitstekend geregeld is. "De Financial Services Authority kent een behoorlijke hoeveelheid regels die een faire handel garanderen en dat werkt in de praktijk goed. Vooral op het gebied van informatie aan beleggers is alles zo geregeld dat de beleggers zo snel en zo goed mogelijk op de hoogte worden gehouden. Op de Londense beurs komen dagelijks zo'n 700 meldingen van bedrijfsnieuws binnen en dat is enorm veel, zeker als je weet dat dit er op de beurs van Frankfurt meestal niet meer dan 30 per dag zijn."

De voorwaarden voor notering in Londen zijn volgens hem aantrekkelijk en eenvoudig. Een bedrijf moet daartoe een zogenaamd 'track record' hebben van drie opeenvolgende jaren. Winst hoeft niet gemaakt te zijn. Wel moet het managementteam die drie jaar aanwezig zijn geweest om enige aanduiding te geven over de continuïteit van het bedrijf. Van de uitstaande aandelen moet minimaal 25% vrij verhandelbaar zijn en tot slot moet het bedrijf een 'sponsor' hebben die verklaart dat het om een bonafide bedrijf gaat. De notering hoeft ook niet in Engelse ponden of penny's, maar kan ook zonder problemen in euro's.

"Die sponsor is meestal een bank, die daarmee natuurlijk ook een zekere verantwoordelijkheid heeft genomen dat het inderdaad om een serieus bedrijf gaat", aldus Ward. "Dat geeft dus nog extra zekerheid voor beleggers want als een bank zich inzet voor zo'n bedrijf, moet het wel redelijke vooruitzichten hebben. En ook is het mogelijk reeds vanaf zeer kleine bedragen emissies te plegen, iets wat in andere landen meestal niet mogelijk is. In Londen kun je al een emissie plegen van een miljoen pond en die blijkt in de praktijk ook zonder moeite geplaatst te kunnen worden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.