Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 15 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  VS verwacht rentedaling

Van onze verslaggevers

   
 

NEW YORK - De Dow Jones Industrial dikte 0,5% aan op 10.877,33, de Nasdaq-index Composite sloot 1,2% lager op 2081,92.

Alle ogen richten zich vandaag op de Fed. De verwachting is dat dit stelsel van Amerikaanse centrale banken de rente voor de vijfde keer dit jaar gaat verlagen. De beurzen sloten gisteren verdeeld bij zeer lage omzetten.

Een handelaar sprak gisteren van een 'zeer rustige dag'. Hoewel de renteverlaging volgens hem nog lang niet in kannen en kruiken is, rekent de markt er wel op. "Er zijn 25 brokers gepolst, 24 verwachtten een half procent verlaging, één een kwart procent."

Afwachten was gisteren het devies. De omzet was met 851 miljoen stuks (enkeltelling) bijzonder laag. "Nieuws is er niet", verklaarde de handelaar de matte stemming. Althans, bijna niet. Justitie in New York stelt namelijk een strafrechtelijk onderzoek in naar mogelijke corruptie bij beursintroducties op Wall Street. Banken zouden van investeerders buitensporig hoge commissies hebben geëist in ruil voor toekenning van aandelen. Daarbij zou ook sprake zijn geweest van illegale 'kickbacks' smeergelden die werden uitbetaald aan de banken nadat cliënten hun aandelen met forse winst hadden verkocht. Ook zouden prominente beleggers zijn gedwongen om na de beursgang extra pakketten te kopen om de koers op te drijven.

Het OM in Manhattan heeft een federale grand jury geïnstalleerd die achter gesloten deuren getuigen en verdachten hoort. Tot de financiële reuzen die op de korrel worden genomen behoren Credit Suisse First Boston, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Lehman Brothers, Merrill Lynch en Deutsche Bank. De affaire heeft inmiddels al geleid tot enkele claims van gedupeerde beleggers.

Beleggers zaten met hun gedachten gisteren echter duidelijk bij de verwachte renteverlaging: goed nieuws voor de financiële waarden. Mogelijke claims hadden dan ook weinig effect op de koersen. "Alle genoemde banken stegen in koers", aldus een analist. Goldman Sachs dikte 1,4% aan op $94,10, Merrill Lynch steeg 2,3% naar $66,57 en Lehman bracht het tot $76; 1,3% hoger.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.