Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 15 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Israël doodt zeven Palestijnen

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - De viering van de creatie van de Israëlische staat, vandaag 53 jaar geleden, zal onder de grootst mogelijke veiligheidsmaatregelen plaatsvinden nadat zeven Palestijnen gisteren door Israëlisch vuur werden gedood.

Het hoogste aantal doden sinds tijden. Nakba, de catastrofe, zoals de Palestijnen de stichting van de Israëlische staat noemen, is zelfs in vredestijd altijd een dag vol Palestijnse protesten.

De omstandigheden rond de dood gisterochtend vroeg van vijf Palestijnse politieagenten in Ramallah op de Westoever zijn nog onduidelijk. De Palestijnse leider Jasser Arafat sprak van "een moordpartij" en een "vuile operatie van Israël". De Palestijnen claimen dat de vijf in hun slaap zijn vermoord.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x392, 28kb)
Een gewapende Palestijn toont vier van de vijf dode Palestijnse politiemannen in het mortuarium van een ziekenhuis in Ramallah, op de Westoever. (Foto: EPA)
Een woordvoerder van het Israëlische leger verklaarde dat soldaten het vuur hadden geopend op "personen die zich verdacht hadden opgehouden". Verdere mededelingen bleven uit. Mogelijk een teken van de door de Israëlische premier Ariel Sjaron onthulde tactiek dat "we voor sommige zaken verantwoordelijkheid nemen en over andere acties zwijgen".

Protest

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft formeel protest aangetekend bij de VN-Veiligheidsraad en om een spoedzitting gevraagd. In het protest werd ook de verontwaardiging uitgesproken over de zware Israëlische aanval op de Gazastrook, die door kanonneerboten en helikopters onder vuur werd genomen. Onder de doelen bevonden zich zondagnacht de kantoren van Arafat en die van zijn veiligheidstroepen.

De twee andere Palestijnse doden vielen later op de dag in de Gazastrook toen het vuur op hen werd geopend op een weg nabij een joodse nederzetting. Het bleef de hele dag onrustig in de versnipperde Palestijnse gebieden, waar bij rellen meer dan 20 personen gewond raakten, vier Israëli's en 16 Palestijnen.

Ook aan de Libanese grens was geweld te melden. De pro-Iraanse Hezbollah-beweging vuurde anti-tankgranaten af op een Israëlische grenspost, waarbij geen gewonden vielen. Israël antwoordde met beschietingen op Libanon.

Ondanks het maar aanhoudende geweld zei Sjaron dat Israël "geen belang heeft bij een escalatie". Hij zei ook te geloven dat Arabische steun voor de Palestijnen uit zal blijven. "De landen in de regio zijn niet geïnteresseerd in een oorlog", aldus de premier.

Israël heeft het rapport van de commissie-Mitchell kritisch beantwoord. Het land voelt niets voor een bouwstop op joodse nederzettingen in Palestijns gebied en kan zich ook niet vinden in de constatering van de commissie dat Israël "buitenproportioneel geweld' heeft gebruikt tegen de Palestijnen. "Onze soldaten hebben uitsluitend uit zelfverdediging gehandeld", aldus de woordvoerder van Sjaron, Raanan Gissin.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.