Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 15 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Oorlog om Franse Big Brother

door Pieter Nijdam

   
 

PARIJS - Niet de gewelddadige tv-series uit Amerika, maar een variant van Endemols Big Brother heeft tot een regelrechte oorlog geleid in het Franse televisieland en daarbuiten.

'Loft Story', dat dagelijks bekeken wordt door tien miljoen mensen, is overal het gesprek van de dag. Op straat, in de cafés en zelfs in het parlement.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 29kb)
Tegenstanders van het programma 'Loft Story' legen vuilnisbakken op de stoep van het gebouw van de Franse zender M6, om lucht te geven aan hun verontwaardiging. (Foto: EPA)
Voor- en tegenstanders gaan letterlijk met elkaar op de vuist als het programma ter sprake komt. Het Franse Commissariaat voor de Media (CSA), de rooms-katholieke kerk en de ministers Catherine Tasca van Cultuur en Ségolène Royal van Familiezaken verdringen zich om het geesteskind van John de Mol neer te sabelen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
De Franse politie staat dreigend tegenover demonstranten op de plaats waar 'Loft Story', de Franse variant van Big Brother, zich afspeelt. "Laat dan op zijn minst de kippen vrij", scandeerden de betogers toen hun poging om de tien deelnemers te 'bevrijden' afgelopen weekeinde op een mislukking was uitgedraaid. (Foto: AP)
Afgelopen weekeinde poogden enkele tientallen 'loft raiders' de tien deelnemers van de gewraakte show te bevrijden uit het huis in westelijk Parijs. Er vielen rake klappen en de oproerpolitie moest traangas inzetten om de zogenaamde bevrijders te verjagen.

Het verst in de veroordelingen gaat echter TF1, de grootste publieke omroep op het eerste net. "Mensonterend, banaal en onesthetisch", noemde TF1-directeur Patrick Le Lay de productie, die de commerciële concurrent M6 sinds twee weken uitzendt.

Schamel

Het meest bekeken programma van de grootste Franse zender TF1, 'Exclusif', zag de kijkdichtheid binnen tien dagen dalen van 38,4 procent naar een schamele 7 procent. Loft Story zit inmiddels op een recordhoogte van 71,5 procent. Adverteerders lopen massaal over van TF1 naar M6, dat onderdeel is van de RTL-Bertelsmann Groep.

Ondanks de laatdunkende uitlatingen van Le Lay over de Franse Big Brother, heeft TF1 besloten om zo snel mogelijk een soortgelijk 'moreel verwerpelijk' programma in de lucht te brengen. Met Survivor moeten de adverteerders tot bezinning worden gebracht, aldus de bazen van de publieke omroep.

Jarenlang wisten TF1, France2 en France3, met steun van de overheid, buitenlandse producties van het scherm te houden. Met name de 'verwerpelijke en cultuurloze' shows uit de Verenigde Staten kregen geen poot aan de grond in Frankrijk. Het was de taak van de regering om de Franse cultuur op televisie te bewaken.

Dat uitgerekend de Nederlandse 'reality tv' voor zoveel commotie zorgt in de doorgaans wat chauvinistische en protectionistische Franse samenleving, is ronduit verrassend. Kennelijk is er ook in dit land grote behoefte aan meer transparantie, waarmee het Franse filiaal van Endemol het voyeuristische element van Loft Story probeert te verdedigen.

Seks

De Franse Big Brother gaat in ieder geval verder dan de Nederlandse voorloper. Hoewel de formule hetzelfde is, speelt seks een veel belangrijker rol. Dat begint al bij de casting. De zes mannelijke en vijf vrouwelijke kandidaten die strijden om de hoofdprijs, een huis van één miljoen, zijn meer op uiterlijk geselecteerd dan intelligentie.

Waar in Big Brother de ontblote bovenlijven van Ruud en Bart behoorden tot de erotische hoogtepunten van de show, zijn in Loft Story de camera's steevast gericht op zwembad en douche. De welgevormde Delphine en Kenza houden er kennelijk van om zich samen af te spoelen, terwijl de voluptueuze stripteasedanseres Loana in het zwembad de liefde bedrijft met Jean-Edouard.

Lang heeft Jean-Edouard overigens niet kunnen genieten van zijn blonde minnares, want enkele dagen later werd hij bijna weggestemd door de deelnemers onder wie Loana. Zij probeert inmiddels voor het oog van de camera een andere deelnemer de beginselen van de Kamasoetra bij te brengen.

Het was overigens Aziz die als eerste deelnemer het veld moest ruimen. Het vroegtijdige vertrek van de kandidaat van Marokkaanse afkomst leidde onmiddellijk tot beschuldigingen van racisme aan het adres van M6. Aziz zelf schijnt daar niet mee te zitten. Hij kreeg een dag lag later een lucratief contract om t-shirts uit te delen op de Croisette in Cannes en zijn agenda voor het verrichten van openingen wordt steeds voller.

Alle oproer was voor het CSA voldoende reden om gisteren in spoedzitting bijeen te komen. Besloten werd om de contracten van de deelnemers en die van Endemol met M6 tegen het licht te houden. Indien het waar is dat de kandidaten vooraf schriftelijk verklaard hebben af te zullen zien van claims bij eventuele geestelijke, fysieke of materiële schade, zal de zaak aan justitie worden overgedragen. Degenen die handelen 'in strijd met de menselijke waardigheid' kunnen worden vervolgd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.