Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 15 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Parlement in greep Berlusconi

Van onze correspondent

   
 

ROME - De loper naar het Italiaanse Catshuis, Palazzo Chigi, kan uitgerold worden voor Silvio Berlusconi. Na zes jaar lang de rechtse oppositie te hebben geleid wordt de mediatycoon, net als in 1994, weer premier.

De winst is ruim. De 64-jarige Berlusconi heeft met zijn coalitie Casa delle Libertà (Huis van de Vrijheden) een absolute meerderheid in de Senaat en de Kamer van Afgevaardigden.

Ook binnen zijn eigen rechtse coalitie heeft Berlusconi een overwinning behaald. Juist zijn eigen partij Forza Italia, die lijkt op een fanclub van haar leider, heeft met 29,4% van de stemmen een grote winst geboekt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Antonio Suraci stond in zijn woonplaats Terreti maar liefst zeven uur in de rij om te kunnen stemmen tijdens de chaotisch verlopen parlementsverkiezingen. Om vijf uur 's morgens was hij de laatste Italiaan die zijn stem mocht uitbrengen. (Foto: AP)
De lastigste coalitiepartner, de Noord-Italiaanse separatistische partij Lega Nord, behoort tot de grote verliezers. Haar politiek leider Umberto Bossi liet in december 1994 het eerste kabinet-Berlusconi vallen en blijft daarom een onbetrouwbare politicus voor de mediatycoon. Ook de andere coalitiepartners van Berlusconi, de rechts-nationalistische Alleanza Nazionale en twee kleine christen-democratische partijtjes, zijn kleiner geworden.

Terwijl de linkse politici hun wonden likken, zijn de ogen nu gericht op het contract met het Italiaanse volk dat Berlusconi tijdens de laatste dagen van de verkiezingscampagne voor de televisiecamera's had ondertekend. Hierin staan vijf beloftes: belastingverlaging, terugdringen van criminaliteit, de laagste pensioenen verhogen, minstens anderhalf miljoen nieuwe banen scheppen, en verbetering van de infrastructuur door grote openbare werken.

"Als ik binnen vijf jaar niet ten minste vier van de vijf beloftes waar heb gemaakt, zal ik de politiek verlaten", heeft de aankomende premier verzekerd. Met het rechtse kabinet zal Italië, als er geen gebruikelijke regeringscrisis komt, sterke veranderingen ondergaan. Berlusconi wil de bureaucratie in Italië keihard aanpakken en het land efficiënter en liberaler maken. Ook wil de rechtse politicus een nieuw juridisch stelsel, waarin het openbaar ministerie meer macht krijgt.

Processen

Daarbij dient zich wel de eerste belangenverstrengeling aan. Berlusconi heeft zelf vele processen aan zijn broek gehad. Als het zo is dat de rechterlijke macht, zoals hij altijd beweert, het op hem heeft gemunt, dan nog kan een verandering van het rechtssysteem door de mediatycoon gemakkelijk worden geïnterpreteerd als een daad die voortkomt uit persoonlijk belang.

Berlusconi is tot nu toe vrijgesproken van alle verdachtmakingen, zoals corruptie en het betalen van steekpenningen aan de belastingcontrole. In sommige gevallen is Berlusconi niet veroordeeld wegens verjaring van het proces.

Een andere kwestie is wat Berlusconi gaat doen met zijn enorme bedrijf Fininvest. Het bedrijf bezit onder meer drie televisiekanalen en de grootste Italiaanse uitgeverij, die op haar beurt tijdschriften uitgeeft. Deze maken bijna allemaal politieke reclame voor hun eigenaar.

De centrum-linkse regeringen hebben de afgelopen jaren niets gedaan om het probleem op te lossen van een machtige politicus die tegelijkertijd een machtige positie in de media heeft. De vraag is nu of Berlusconi dit zelf zal doen. In dat geval zou hij critici de mond snoeren en aan geloofwaardigheid winnen in het buitenland.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.