Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 15 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Verpleegkundigen-bond ziet opening in cao-impasse

door Astrid Balsink

   
 

AMSTERDAM - NU '91, de beroepsorganisatie van verpleegkundigen, wil snel weer praten met de werkgevers in de ziekenhuizen. Daarmee komt er een flinke scheur in het tot nog toe gesloten vakbondsfront.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Acties.
"Het is mij nu pas duidelijk geworden dat er nog ruimte is om te onderhandelen over een nieuwe cao", geeft Menno Dekker van NU 91 aan. "Dus dan moeten we elkaar, desnoods na zessen in het donker, maar weer eens ontmoeten. Er hangt tenslotte veel vanaf."

De werkgevers, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), zeggen al tijdens de onderhandelingen begin vorige week te hebben aangegeven dat er over varianten op het eindbod (9 procent loonsverhoging over een periode van twee jaar) te praten valt. Werkgevers-onderhandelaar Leon van Eijk: "Dan moet je denken aan zaken zoals de lengte van de cao en incidentele uitkeringen."

De bonden stapten vorige week tijdens de cao-onderhandelingen op. Het eindbod van de werkgevers was "volstrekt ontoereikend". De bonden hadden tenslotte 12,8 procent voor twee jaar geëist. Aangezien het een eindbod betrof, was de conclusie dat ze daarmee uitgepraat waren.

Dat er ook varianten op dit eindbod mogelijk zijn, werd Dekker pas afgelopen vrijdag duidelijk bij een protestmanifestatie in Arnhem. Daar zei Van Eijk dat de bonden "kansen hebben laten liggen" omdat er nog openingen zijn.

"We hebben nu al heel veel tijd in acties gestoken terwijl dat misschien dus helemaal niet nodig was", zegt Dekker. "Daar heb ik wel een kater van."

Gisteren ging de tweede actieweek in de ziekenhuizen van start. Volgens de gezamenlijke bonden zullen de acties in totaal drie weken duren. Daarna zullen verdere stappen ondernomen worden, zo luidt de dreigende boodschap richting werkgevers.

NU '91, vertegenwoordiger van zo'n 10.000 verpleegkundigen in de ziekenhuizen, wil daarom snel rond de tafel. "Ik heb het gevoel dat we heel dicht bij elkaar zitten. Daarvoor hebben we lang en hard gewerkt", meent Dekker. "Het is wonderlijk nu pas te horen dat de werkgevers meer te zeggen hadden. Maar als er een opening is om de onderhandelingen vlot te trekken, moeten we die aanpakken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.