Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 15 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bijstanders met kleine baan lopen jaarlijks duizenden guldens mis

door Rob Sebes

   
 

AMSTERDAM - Bijstandsgerechtigden die een baan van een paar uur per week hebben, zoals een schoonmaker of productiemedewerker, lopen vaak netto enkele honderden tot enkele duizenden guldens per jaar mis.

Deze groep heeft vaak, zonder het zelf te weten, recht op een aanvullende uitkering uit de bijzondere bijstand, een extra inkomenssteun van de gemeente.

Daar kunnen zij aanspraak op maken als zij uit eigen zak studie- en scholingskosten betalen en mogelijk ook wanneer zij andere fiscaal aftrekbare uitgaven hebben zoals hoge, niet vergoede ziektekosten. Dit laatste kan per gemeente verschillen.

Doordat deze bijstandsgerechtigden op last van de Sociale Dienst in een 'verkeerde' tariefgroep zitten en te weinig loonbelasting betalen, kunnen zij dergelijke aftrekposten niet claimen bij de fiscus. In plaats daarvan hebben zij recht op de bijzondere bijstand, aldus belastingdeskundige Jan Klaver van adviesbureau Werkkollektief uit Hoorn.

Rechtszaak

Klaver baseert zich op een rechtszaak die onlangs in Amsterdam speelde. Daarbij heeft de Sociale Dienst netto 1824 gulden toegekend aan een vrouw die in 1998 naast haar uitkering diverse kleine banen had. Zij had in dat jaar bovendien ruim 6200 gulden aan studiekosten uitgegeven, maar kon dit bedrag niet van de belasting aftrekken.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bevestigt dat studiekosten in dergelijke gevallen in alle gemeenten in ons land kunnen worden vergoed door de bijzondere bijstand. "Zeker als de studie leidt tot een baan", aldus een woordvoerder van het departement.

Wat de andere aftrekbare kosten betreft, is het ministerie terughoudend. "Dat mogen sociale diensten voor een deel zelf uitmaken. Maar wij vinden het niet logisch, omdat het dan een blijvende inkomenssteun wordt. Op die manier wordt niet bevorderd dat bijstanders een baan zoeken."

Volgens Klaver mag echter geen onderscheid worden gemaakt tussen studie- en andere kosten. Voor zo ver bekend is Hoorn tot nu toe de enige gemeente waar de bijzondere bijstand in al dit soort situaties wél wordt uitgekeerd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.