Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 15 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Rel-Marokkanen terroriseren strandgangers

Van onze correspondent

   
 

ZANDVOORT - De politie heeft afgelopen weekeinde in de badplaats Zandvoort in totaal 33 voornamelijk Marokkaanse jongeren uit Amsterdam-West aangehouden wegens onder andere het veroorzaken van ernstige overlast en het plegen van diefstallen en mishandelingen. Zeven van hen maakten zich bovendien schuldig aan groepsaanranding in een trein terug naar hun woonplaats.

De spoorwegpolitie werkt inmiddels al aan maatregelen tegen de overlast op het traject. Onder meer wordt gedacht aan het verstrekken van gratis vervoer voor de zogenoemde buurtvaders, de oudere Marokkanen die in Amsterdam-West met succes toezicht houden op de plaatselijke jeugd.

De problemen met groepjes opgeschoten Amsterdamse jongeren deden zich ook vorig jaar met mooi weer al in de badplaats voor. Op stranddagen reizen ze massaal naar de badplaats om daar ruzies uit te lokken en bezoekers van het strand te intimideren. In het afgelopen zonovergoten weekeinde schatte de politie het aantal Amsterdamse onruststokers op zo'n honderd tot honderdvijftig. Extra in dienst geroepen politiemensen hielden nadrukkelijk toezicht om ernstige ontsporingen te voorkomen. Dat lukte niet altijd en leidde tot tientallen aanhoudingen.

De eerste arrestaties vonden vrijdagavond plaats, toen vier jongeren werden opgepakt wegens het op straat drinken van alcoholhoudende drank en openbare dronkenschap. Andere knapen die tussenbeide wilden komen, kregen een corrigerende tik met de wapenstok. Zaterdag werd een 18-jarige Amsterdammer opgepakt, omdat hij niet wilde betalen voor het gebruik van een strandbedje. Twee anderen werden ingerekend, omdat ze bromfiets reden zonder helm en agressief gedrag vertoonden en tenslotte werden drie jongeren op het station Overveen aangehouden wegens mishandeling van twee Hoofddorpers in de trein en het plegen van een diefstal. Een van de slachtoffers, een 22-jarige vrouw, werd daarbij in haar buik getrapt en moest naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Zondagavond zorgde een grote groep jongeren voor ernstige overlast in de trein van Zandvoort naar Amsterdam. Ook op het station van de badplaats was het al tot ongeregeldheden gekomen. Bovendien vond er een beroving plaats. De politie ving de groep op het station van Haarlem op en trok achttien verdachten in de leeftijd van 15 tot 20 jaar uit de trein.

In een van de rijtuigen werden een gestolen telefoon en radio teruggevonden. Terwijl de agenten daarmee bezig waren, meldden zich vier jonge vrouwen uit Hoofddorp. Ze vertelden in de trein door meerdere jongeren te zijn aangerand. De daders bleken zich al onder de arrestanten te bevinden. De vrouwen herkenden er zeven. Gisteren zaten er in totaal nog elf arrestanten vast.

In de badplaats zelf werden zondag tenslotte nog vijf arrestaties verricht wegens gebruik van alcohol op straat of baldadigheid. Overleg met de spoorwegpolitie moet het aantal incidenten in de treinen naar en van de badplaats in de toekomst verminderen. Het gemeentebestuur van de badplaats haalt de contacten met de Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam-West en de Amsterdamse politie opnieuw aan. Ook vorig jaar werd op die manier al getracht het gedrag van de jongeren positief te beïnvloeden. Daarnaast hoopt de gemeente dat een consequent lik-op-stuk-beleid de overlast op korte termijn beëindigt.

Het hoofd van de divisie Spoorwegpolitie van de KLPD, Gert van Beek, studeert inmiddels op maatregelen om het treinvervoer tussen Zandvoort en Amsterdam op stranddagen veilig te laten verlopen. "We werden door de problemen van het afgelopen weekeinde verrast, maar zijn in overleg over maatregelen om nieuwe incidenten te voorkomen. We denken aan extra toezicht op stations en in treinen, maar ook aan bijvoorbeeld het betrekken van het Marokkaanse buurtvaderproject uit Amsterdam bij de zaak. Ik wil de NS voorstellen gratis plaatsbewijzen aan de buurtvaders ter beschikking te stellen op warme dagen, zodat ze mee kunnen rijden met de treinen", aldus Van Beek.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.