Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 15 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Ministers hebben zorgstelsel zo goed als klaar

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De eerstverantwoordelijke ministers hebben de hoofdlijnen rond van een nieuw verzekeringsstelsel tegen ziektekosten. Minister Borst zal dit uiterlijk juni bij de Tweede Kamer indienen zodra zij het groene licht krijgt van het kabinet als geheel.

In het nieuwe stelsel komt er een basisverzekering tegen ziektekosten waarin op termijn ook de huidige AWBZ wordt opgenomen. De uitvoering van de verzekering komt in handen van de particuliere verzekerinsgmaatschappijen die verplicht zijn iedereen als klant te accepteren.

In het basispakket komt naast op termijn de voorzieningen die thans in de awbz zitten datgene wat nu de ziekenfondsen al moeten aanbieden. Het kabinet ziet af van een versmalling van dat pakket.

De premie wordt deels inkomensafhankelijk, zoals nu bij de awbz en grotendeels bij het ziekenfonds, en deels een vast nominaal bedrag dat afhankelijk is van de gezinssituatie zoals bij de particuliere ziektekostenverzekeringen en voor een klein deel bij de ziekenfondsen nu al het geval is.

Om te voorkomen dat door de invoering van het nieuwe systeem burgers er in koopkracht op achteruitgaan, moet er volgens berekeningen van het kabinet ƒ3 miljard uitgetrokken worden als compensatie voor hogere premies. Die wordt dan via de loon- en inkomstenbelasting uitgekeerd.

De eerstverantwoordelijke ministers Borst, Zalm, Vermeend, Kok en Jorritsma leggen de laatste hand aan de opstelling van dat plan. De premiestelling is nog een netelig punt omdat de PvdA-fractie eigenlijk een geheel inkomensafhankelijke premie wil, wat VVD en D66 afwijzen. Maar geheel nominaal wordt de premie ook niet, mede door opname van de AWBZ in het basispakket.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.