Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 2 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Zwitsers kampioen ontploft in
Rund um den Henninger Turm

door Ard Bierens

   
 

FRANKFURT - De voor- en de hoofdgerechten liet Rabobank zich de laatste weken en maanden al goed smaken en gisteren werd ook het toetje van dit wielervoorjaar nog met water in de mond verorberd. In Frankfurt verliet Markus Zberg de rijkelijk gedekte voorjaarsdis, zijn buikje rond gegeten met het zoet van de overwinning in Rund um den Henninger Turm. Zoals al het hele jaar smullen zijn ploeggenoten mee.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
En weer wint de Rabobank. Na Erik Dekker in de Gold Race is Markus Zberg in de GP van Frankfurt aan de beurt om de bloemen in ontvangst te nemen. Wie volgt? (Foto: foto Cor Vos)
Met nog anderhalf uur te gaan, op 67 kilometer, greep Markus Zberg het lastigste punt in de koers aan voor een demarrage. Alleen Davide Rebellin die ook een dijk van een voorjaar reed kon de Rabo-renner volgen en de twee breidden hun voorsprong gestaag uit tot dik twee minuten. Team Telekom, de ploeg waar alle ogen traditiegetrouw in Rund um den Henninger Turm op zijn gericht, kraakte onder het machtsvertoon van het leidende duo. De harde koers eiste ook van Erik Zabel zijn tol, waarmee de angel uit de ploeg van Walter Godefroot verdween.

Met Rebellin trof Zberg de tweede sterkste man van de koers na hem zelf en gezamenlijk slaagden ze erin uit de greep van de achtervolgers te blijven. Dat Kurt van de Wouwer en Sergio Barbero nog opvallende dichtbij kwamen, had meer te maken met de gebrekkige informatie uit de koers dan met enig verval bij de leiders. Jeroen Blijlevens won met speels gemak de sprint om de vijfde plaats. Met hetzelfde gemak troefde Zberg Rebellin af in de spurt om de zege. De zestiende alweer voor Rabobank.

"Toen we met nog vijftien kilometer te gaan de plaatselijke omloop opreden, was ik ervan overtuigd dat we weg zouden blijven", vertelde Zberg na de huldiging. "Gelukkig had ik nog de meeste reserves, waardoor ik op de meet geen problemen kende."

Één komt nooit alleen en dat geldt ook voor het succes van Rabobank, zo blijkt. Zberg: "Vooral de winst in de Amstel Gold Race was voor ons heel belangrijk. Graag had ik die zelf gewonnen, ik had veel moraal. Helaas voor mij sprong Erik Dekker net even eerder weg. Maar Rund um den Henninger Turm beschouw ik ook als een hele mooie zege."

Voor Markus Zberg zelf is zijn overwinning in Frankfurt wellicht een doorbraak. De jongere broer van Beat kroonde zich vorig jaar weliswaar tot Zwitsers kampioen, maar verder grossiert de 26-jarige vooral in tweede en derde plaatsen. Dat Rund um den Henninger Turm hem ligt, bewees hij in zijn laatste jaar als amateur al. In 1995 won hij de amateuruitgave, een jaar later deed zijn broer dat na bij de beroepsrenners. Beiden laten overigens de Tour dit jaar links liggen, zo vertelde Theo de Rooy na de wedstrijd. Eerdaags formeert de Rabobank-ploegleiding een groep van elf of twaalf renners die zich mag voorbereiden op de Franse ronde. Negen renners kunnen daadwerkelijk van start gaan in 'La grande boucle'.

"Eerst gaan we de riem er eens afhalen", doelt De Rooy op de nakende rustigere periode. "En ik moet bekennen: dat je die weken ingaat met zoveel successen op je naam, is een prettig gevoel. Dat wil overigens niet zeggen dat de Tour de France nu van minder belang is dan andere jaren. In 1999 reden we ook een puik seizoen, maar verliep de Tour teleurstellend. Achteraf hoor je dan mensen spraken over een slecht jaar. Ik bedoel maar."

Met de winst in Rund um den Henninger Turm heeft Rabobank voorlopig in ieder geval ook de laatste criticasters de mond gesnoerd.

Uitslag Rund um den Henninger Turm: 1. Markus Zberg (Zwi) 206 km in 5.05.35, 2. Rebellin (Ita), 3. Van de Wouwer (Bel) 0.05, 4. Barbero (Ita) 0.24, 5. Blijlevens (Ned).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.