Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 2 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Real loopt zich stuk

door Jaap de Groot

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Luis Figo (rechts) en Stefan Effenberg in een verhit duel. In eigen huis liet Real madrid een slechte indruk achter door met 1-0 van Bayern te verliezen. (Foto: AP)
MADRID - Het internationale voetbal kan zich over een week opnieuw opmaken voor een boeiende botsing. Het flamboyante en van klasse overlopende Real Madrid contra het compacte en sluwe Bayern München. Twee teams, waarvan ieder de beste in zijn soort is. Voor 75.000 toeschouwers in het uitverkochte Estadio Santiago Bernabeu zou de marge tijdens de eerste halve-finaleduel in de Champions League beperkt blijven tot een treffer in het voordeel van de Duitsers, die met 1-0 aan de goede kant van de score finishten.

Alleen is dit gezien de kracht van Real nog geen enkele garantie voor een plaats in de finale. Sterker, Bayern zal op 9 mei in het eigen Olympia Stadion weer tot de bodem moeten gaan om de Spanjaarden van zich af te kunnen houden.

Niettemin verdienen de Duitsers nu al een enorme pluim. Wie Bayern tijdens de eerste confrontatie met de regerend Europees kampioen zag voetballen, moest eerlijk erkennen dat het team van Ottmar Hitzfeld gewoon maximaal presteert met het aanwezige materiaal. Daardoor moest het almachtige Real Madrid negentig minuten alles uit de kast spelen.

In zo'n situatie is het keurkorps van Vicente del Bosque ook een lust voor het oog. Alles is namelijk ingesteld op voetbal. Zo wordt de bal tijdens de opbouw nauwelijks terug gespeeld en dirigeert aanvoerder Fernando Hierro zijn laatste linie in mum van tijd tot op de middenlijn, waardoor de loopacties op het verkleinde veld tot een minimum worden beperkt en Real Madrid is staat is om 90 minuten lang tempo te maken. Veel Nederlandse trainers en spelers kunnen daar nog een punt aan zuigen. Want door dit tactisch vernuft blijken ook 'voetballers' als Raul, Guti en Figo in staat om fysiek een seizoen lang mee te gaan.

Een ander voordeel van de Madrileense tactiek is, dat een tegenstander door het verkleinde veld in een veredelde armklem wordt genomen. Het pleit voor de taaiheid van Bayern München, dat de ploeg desondanks nooit echt in paniek raakte. Neem de eerste helft, Real Madrid had maar liefst 61 procent balbezit en creëerde zich ook een drietal kansen, toch droop het gevaar van vrijwel iedere Duitse tegenstoot.

Het gevolg was dan ook een wedstrijd op een zeer hoog niveau. Het prachtig aanvallende Real Madrid versus het bijna foutloos verdedigende Bayern, dat in de sublieme doelman Oliver Kahn de man van de wedstrijd had. Want zodra de Duitsers het soms sprankelend combinerende Real een gaatje moesten gunnen, dan stopte de 31-jarige goalie gewoon alles wat er te stoppen viel.

Dit stond in een nogal schril contrast met zijn collega in het doel van Real Madrid. Zo stond de 19-jarige Iker Casillas in de 55ste minuut te slapen, toen Giovane Elber uit het 'niets' op doel besloot te schieten. De jonge Spanjaard lette even niet op en vervolgens kletste de bal over zijn te laat uitgestoken handen tegen het net: 0-1.

Een dure fout, waardoor de wereld in Madrid op z'n kop stond. Met als gevolg, dat Real het gaspedaal nog dieper zou indrukken. Bayern kreeg een waar bombardement te verwerken, maar ondanks drie prachtige kansen bleek Oliver Kahn onpasseerbaar. Eerst zag de vrij gespeelde Steve McManaman een inzet gestopt, daarna kopte Helguera van dichtbij over en scheerde een mooie omhaal van Roberto Carlos net langs de bovenkant van de lat. Intussen bleef Bayern geniepig counteren en bleef de dreiging van een 0-2 als een asgrauwe wolk boven het Santiago Bernabeu hangen.

Het zegt veel over de instelling van het huidige Real Madrid, dat het zich door het uitblijven van dat klein beetje geluk niet liet ontmoedigen. De ploeg bleef pompen, in de hoop dat de Duitsers ooit een keer zouden barsten. Onder deze voortdurende druk moest Bayern de eerste tegenslag incasseren. Uitgerekend aanvoerder Stefan Effenberg, de onbetwiste leider van de ploeg, liep tegen een gele kaart aan en moet daardoor de return in München missen. Een enorme aderlating, die nog eens extra onderstreept dat er in dit boeiende gevecht nog helemaal niets is beslist.

Niettemin heeft Bayern München nu al een pluim verdiend voor de wijze waarop Real Madrid met de rug tegen de muur is gezet. Vooraf gaf niemand een Mark voor de Duitsers, maar na het eerste deel van het halve-finaleduel is de ploeg van Ottmar Hitzfeld nog springlevend. Sterker, het team had zelfs met één been in de op 23 mei in Milaan te spelen finale te kunnen staan, als Paulo Sergio in de laatste minuut een bijna niet te missen kans in het doel van Iker Casillas had gewerkt.

Maar gelukkig vond zelfs Vrouwe Fortuna 0-2 iets teveel van het goede.

Real Madrid - Bayern München 0-1 (0-0).55. Elber 0-1. Scheidsrechter: Dallas (Sch). Toeschouwers: 80.000. Gele kaart: Munitis, Hierro (Real Madrid), Kahn, Effenberg (Bayern München).

Real Madrid:Cassilas; Salgado (77. Munitis), Hierro, Karanka en Roberto Carlos; Figo, Makelele, Helguera en McManaman; Raul en Guti (55. Savio).

Bayern München:Kahn; Kuffour, Andersson en Linke; Sagnol, Jeremies, Effenberg en Lizarazu; Salihamidzic, Elber (74. Jancker) en Scholl (72. Sergio).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.