Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 2 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Barrett wijst hoger overnamebod Shell af

Van een onzer redacteuren

   
 

DENVER - Het Amerikaanse aardolie- en gasbedrijf Barrett Resources heeft het verhoogde bod van Shell afgewezen. Shell en andere potentiële kopers krijgen tot vandaag de tijd om met een nieuw, finaal bod te komen.

Een week geleden verhoogde Shell het bod van $55 tot $60 per aandeel en verlengde de termijn tot 9 mei. Daarmee komt het totale bedrag dat het olieconcern bereid is neer te leggen op ongeveer ƒ5,8 miljard. Daar komt de overname van $400 miljoen aan schulden nog bovenop. De directie vindt ook deze overnamesom nog te laag.

Shell zegt de stukken van Barrett, waarin het bod onvoldoende wordt genoemd, te bestuderen. Het is nog onduidelijk of Shell het bod zal aanpassen. Toen Shell begin maart het eerste bod deed heeft Barrett direct het eigen concern in de etalage gezet door andere partijen uit te nodigen met een hoger bod te komen.

Aangezien de directie het bod niet accepteerde, richtte Shell zich rechtstreeks tot de aandeelhouders, waarmee het bod een vijandig karakter kreeg. De oliemaatschappij besloot vorige week de aandeelhouders zelfs per brief te wijzen op de mogelijkheid de zittende directie naar huis te sturen en te vervangen. De Barrett-directie heeft de aandeelhouders opgeroepen hun stukken niet aan te bieden.

De directie weet zich in haar overtuiging meer waard te zijn gesterkt door diverse financiële adviseurs die in de arm zijn genomen toen Shell de eerste toenadering deed.

Bovendien presenteerde het concern afgelopen dinsdag goede kwartaalcijfers. De onderneming boekte over het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst van $57 miljoen, tegen $7,8 miljoen een jaar eerder. De omzet uit olie- en gasproductie steeg van $67,2 miljoen naar $161,4 miljoen. Barrett verwacht dit jaar een dubbelcijferige groei te kunnen realiseren.

Op 28 februari, de dag voordat Shell's interesse in Barrett bekend werd, sloot het aandeel op $44,25. Sindsdien ligt de koers van het aandeel boven het bedrag dat Shell wil betalen. Beleggers gaan er van uit dat Shell het bod zal verhogen of in een biedingsoorlog met een andere partij zal belanden. Barrett wil niet bekendmaken welke bedrijven nog meer interesse hebben getoond.

Shell heeft zijn oog op Barrett laten vallen omdat het het grootste aardgasconcern in de Rocky Mountains is. Onder het gebergte ligt de op een na grootste gasreserve van de VS.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.