|
De meeste decorstukken voor de film, zoals deze potvis, zullen worden overgenomen door de nieuwe producent. (Foto: ANP)
|
AMSTERDAM - Handelshuis MPC Capital, dat de particuliere investeerders van de Nederlandse filmproductie 'Ocean Warrior' vertegenwoordigd, is goed te spreken over de faillissementsaanvraag door de crew van het wegens financieringsproblemen stilgelegde filmproject. Een faillissement maakt volgens MPC de weg vrij voor een herstart van de productie deze zomer.
Een groep van 35 crew-leden vroeg afgelopen week het faillissement van het in problemen geraakte filmproject aan, omdat producent Bous de Jong reeds maanden zonder resultaat een miljoenentekort op de begroting tracht te repareren met een lening. De productie van de film ligt nu al maanden stil.
"Hoewel we de aanleiding voor het faillissement betreuren, vinden we het positief dat hiermee de positie van producent Bous de Jong nog verder ondergraven wordt", zegt MPC-directeur Jaap Wolters in een reactie.
"Bovendien lijkt zodoende eindelijk zicht te komen op wat er over is van de door de Productie BV uitgegeven miljoenen. Het blijft voor ons nog altijd onduidelijk waar dat geld allemaal naartoe is gegaan. Wel duidelijk is dat een deel van het geld zéér ongunstig geïnvesteerd is. Misschien kunnen de curatoren dat straks op een rij zetten, aangezien de resterende waarden cruciaal zijn voor de financieringsvoorstellen van Pieter Kroonenburg, voormalig productiepartner van Bous de Jong."
Kroonenburg hoopt na het faillissement op een doorstart met overname van de boedel, waarna de opnamen van 'Ocean Warrior' in augustus van start zouden kunnen gaan. Een alternatieve financiering op basis van de verkoop van de Europese filmrechten en een Engels belastingvoordeel (een zogenaamde sale-and-lease-back constructie) ligt volgens de vanuit Canada opererende producent al klaar.
Wellicht is in die nieuwe opzet ook nog plaats voor de huidige particuliere investeerders, stelt Kroonenburg. "Op dit moment probeer ik daarover afspraken te maken met MPC Capital, maar de tijd dringt. De nieuwe financiers willen nog tijdens het Filmfestival van Cannes met hun plannen naar buiten treden en dan moet alles dus rond zijn. Dat evenement begint al over een week."
Handelshuis MPC is inmiddels alle vertrouwen in de huidige producent Bous de Jong verloren. In een brief aan de particuliere beleggers schrijft het handelshuis vandaag onder meer dat De Jong in een rechtszaak 'bedrieglijke' bankafschriften heeft overlegd waarmee hij wilde aantonen dat hij over de voor een herstart benodigde $60 miljoen beschikte.
"Binnen één dag kwamen wij er achter dat hij het bedrag slechts voor één dag in zijn bezit had. Hij gebruikte de afschriften puur om de rechter op het verkeerde been te zetten. Dezelfde truc probeerde hij uit te halen op een bijeenkomst van onze klanten", aldus MPC-directeur Jaap Wolters.
Ook is De Jong volgens MPC begonnen met een ongeoorloofde de verkoop van decorstukken. "Wij hebben begrepen dat scheepsonderdelen worden verkocht en worden meegegeven aan schuldeisers en dat er zelfs schepen te koop staan, terwijl dat investeringen zijn die zijn gefinancierd door onze klanten."