DEN BOSCH - Laurus snijdt drastisch in het personeelsbestand. Bij het supermarktconcern horen vandaag 450 werknemers dat er voor hen straks geen plaats meer is. In januari werden al 250 kantoorfuncties geschrapt. Alle 700 ontslagen zijn het gevolg van de reorganisatie waarbij de onderneming van zes winkelformules over gaat naar één supermarktketen met de naam Konmar.
"Het gaat hier om een zeer groot veranderingsproces en inderdaad, daarbij vallen klappen", zegt Hans Cornuit, lid raad van bestuur van Laurus en verantwoordelijk voor het personeel. "Waar tot voor kort ieder van de zes supermarktketens Super de Boer, Edah, Groenwoudt, Nieuwe Weme, Lekker & Laag en Konmar zijn eigen directie had is er nu nog maar één nodig. Er is simpelweg minder plek voor directeuren, maar ook in de postkamer kunnen minder mensen werken", verklaart de topman de personeelsreductie die van hoog tot laag mensen treft. "Dit is het moeilijke van een herstructurering", zo vult hij nog aan.
|
Laurus heeft de nettowinst exclusief bijzondere posten het afgelopen jaar met 54 procent tot 50 miljoen euro (f110 miljoen) zien dalen. (Foto: ANP)
|
Desondanks spreken ze op het hoofdkantoor in Den Bosch liever over een benoeming van 800 medewerkers. Dat er 450 banen verloren gaan, betekent immers dat de resterende medewerkers zijn uitverkoren om de nieuwe organisatie op te bouwen.
"Bijna de helft van de 450 mensen die vandaag hun ontslag gemeld krijgen, heeft al een andere baan buiten de supermarktorganisatie gevonden", zo weet Cornuit. "Zij hebben ervoor gekozen om niet af te wachten." En de rest? "Ik vermoed dat het voor het merendeel niet uit de lucht komt vallen en dat men al naar alternatieven op zoek is."
Terwijl de Laurus-directie verwacht dat de meeste ontslagenen begrip zullen tonen, is inmiddels onder werknemers grote onrust ontstaan. Enkelen willen praten, maar dan wel anoniem. "Het is een gekkenhuis op het hoofdkantoor", weet een van de mensen die vandaag hoort dat er voor hem geen plek meer is. Een ander die begin dit jaar nog te horen heeft gekregen onderdeel uit te maken van de club mensen die de ombouw naar de Konmar-formule gaat begeleiden, staat totaal onverwacht toch ineens op straat. "Echt ongelofelijk hoe ze met mensen omgaan die jarenlang met hart en ziel voor het bedrijf hebben gewerkt. Ik laat het hier dan ook zeker niet bij zitten", aldus een werknemer die inmiddels een advocaat heeft ingeschakeld.
"Op individuele gevallen wil ik liever niet ingaan", reageert Cornuit, die even later toch vervolgt: "Je komt altijd collega's tegen die het niet eens zijn met een besluit." Of hij niet vreest voor advocaten aan de Laurus-poort? "Ach, dergelijke problemen komen bij iedere herstructurering voor." Hij kan zich er ook wel iets bij voorstellen. "Als ik op een ontslaglijst zou staan, zou ik er ook alles aan doen om het ongedaan te maken", zo geeft de directeur toe.
Cornuit wil echter benadrukken dat er naast onrust onder kantoorpersoneel vooral veel enthousiasme is onder de 45.000 personeelsleden die straks in de 800 nieuwe Konmar-winkels gaan werken. Alle Konmar-medewerkers moeten een speciaal 3-daags trainingsprogramma doorlopen om straks in de nieuwe supermarkten aan de slag te kunnen. "Het Konmar-gevoel groeit."
Om dit gevoel nog verder te versterken is er zondag in de Amsterdam Arena een feestelijk samenzijn. Alle 45.000 werknemers die straks de winkelvloer opmoeten, geven gezamenlijk de aftrap voor de opening van de eerste winkels op 15 mei.
Deze eerste week van mei staat bij Laurus duidelijk in het teken van afscheid nemen en opbouwen. "dat is inderdaad een dubbel gevoel", vindt ook Cornuit.
Vorige week zagen de directeuren van de winkelketens Super de Boer, Nieuwe Weme en Edah hun functie verdwijnen. Ze zitten thuis in afwachting van een passende oplossing die voor 1 mei gevonden zou worden. "Hun functie is door de reorganisatie vervallen", zegt de topman, die hier verder niet op in wil gaan. Eerder hield financieel directeur David Kodde het na nauwelijks vier maanden voor gezien bij de supermarktonderneming. Officieel vanwege persoonlijke redenen, onofficieel vanwege een conflict over het te voeren beleid.
De vakbonden houden de ontwikkelingen bij het concern angstvallig in de gaten. "Het moet niet op een zinkend schip gaan lijken", aldus vakbondsbestuurder Soead Koetloe van De Unie, die vreest voor een ware uittocht bij Laurus.