Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 2 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Duitse investeerder is
niet te spreken over KPN

door BERNARD VOGELSANG

   
 

AMSTERDAM - De Duitse vermogensbeheerder Union Investment is niet te spreken over de gang van zaken bij KPN Telecom. De investeerder, die 1,7 miljoen aandelen KPN bezit, maakt zich zorgen over de matige ontwikkeling van de beurskoers van het telecomconcern. Union Investment met een belegd vermogen van meer dan EUR60 miljard de derde vermogensbeheerder in Duitsland beoordeelt het optreden van de bestuurders en commissarissen van KPN bovendien als onvoldoende.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 11kb)
PAUL FRENTROP
... onprofessioneel management... (Foto: Eigen foto)
Namens Union Investment vraagt directeur Paul Frentrop van het adviesbureau Deminor daarom de top van KPN vanmiddag om opheldering tijdens de aandeelhoudersvergadering van het telecomconcern in Den Haag. Volgens Frentrop is de vermogensbeheerder onder andere ontstemd over de rol die de bestuurders en commissarissen van KPN vorig jaar hebben gespeeld rond de umts-veiling in Duitsland.

KPN zou daar samen met partner Hutchison een umts-frequentie kopen. Hutchison trok zich echter op het laatste moment terug. Daardoor moest KPN in zijn eentje opdraaien voor de aankoop van een peperdure frequentie voor derde generatie mobiele telefonie.

Union Investment vindt het "volslagen onprofessioneel" van het KPN-bestuur dat Hutchison zich zonder enige consequenties heeft kunnen terugtrekken. De Duitse investeerder rekent dit ook de toezichthouders van KPN zwaar aan. "De commissarissen hadden bij de overeenkomst met Hutchison beter moeten opletten", stelt Frentrop vast.

Voornamelijk door de aankoop van de umts-frequentie in Duitsland (EUR6,5 miljard) en de overname van het Duitse mobiele telefoniebedrijf E-Plus (EUR9,1 miljard) heeft KPN zich diep in de schulden gestoken. Het concern kampt momenteel met een schuldenlast van circa EUR22 miljard.

Mede door deze moeilijke financiële situatie is de beurskoers van KPN met circa 70% gedaald. Union Investment maakt zich daar grote zorgen over. De investeerder wijst er bovendien op dat de koersontwikkeling van KPN ook al sinds 1995 op jaarbasis met circa 10% is achtergebleven bij telecombedrijven als Vodafone en Telefónica.

Union Investment vreest bovendien dat de reorganisatie Vision die vorig jaar is afgekondigd bij KPN, ontoereikend zal zijn om de schulden voldoende te verlichten. Deze herstructurering moet het concern vanaf 2003 circa EUR700 miljoen per jaar aan besparingen opleveren. "Dat is waarschijnlijk te weinig voor een bedrijf met zo'n schuldenlast", denkt Frentrop.

Door de moeilijke financiële situatie is het volgens Union Investment eveneens van groot belang dat er 'zwaargewichten' in de raad van commissarissen van KPN zitten. De vermogensbeheerder maakt daarom vanmiddag tijdens de aandeelhoudersvergadering bezwaar tegen de benoeming van Schiphol-bestuurder Marike van Lier Lels tot commissaris bij KPN. Zij is voorgedragen door staatssecretaris Monique de Vries (Verkeer).

Volgens Frentrop kan Union Investment onmogelijk met de benoeming instemmen. "Het gaat niet om mevrouw Van Lier. Maar KPN verkeert momenteel in een penibele situatie. Dit is een kritisch moment in de geschiedenis van KPN. Dus wil je commissarissen van topniveau hebben. Je moet zwaargewichten hebben."

De aandeelhoudersvergadering van KPN kan de benoeming van Van Lier niet wegstemmen. Toch vindt Frentrop dat de staatssecretaris zich de bezwaren moet aantrekken. "De staat is voornemens zijn belang in KPN op termijn te verkopen. Als minister Zalm er een goede prijs voor wil krijgen, dient Den Haag dit soort signalen op te pikken."

Uit onvrede over de gang van zaken zal Union Investment de bestuurders en toezichthouders van KPN geen decharge verlenen over het boekjaar 2000. De vermogensbeheerder stemt eveneens tegen de voorgestelde verhoging van de beloning van de commissarissen.

"Het toezicht bij KPN is in gebreke gebleven", vindt Frentrop. "Bovendien is het niet passend om de vergoeding van de commissarissen te verhogen, terwijl het bedrijf voor het eerst in zijn historie verlies lijdt en er daarom medewerkers moeten worden ontslagen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.