Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 2 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Hoeklieden halen claim
tegen beurs van tafel

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Een claim van ƒ275 miljoen die de Nederlandse Vereniging van Hoeklieden (VVH) dreigde in te dienen bij beursorganisatie Amsterdam Exchanges de voorganger van Euronext Amsterdam is van tafel. In plaats van de verlangde ƒ275 miljoen betaalt 'de beurs' de vier hoekmansbedrijven gezamenlijk niet meer dan ƒ15 miljoen, zo bevestigden woordvoerders van 'de beurs' en de VVH gisteravond.

De claim waarmee de hoeklieden dreigden, werd begin augustus vorig jaar bekend. Door de komst van een nieuw handelssysteem bij fusiebeurs Euronext nv verandert de positie van de hoekman, gaf de nieuwe beursorganisatie destijds in haar fusiedocument toe. "Als gevolg daarvan is Amsterdam Exchanges met de hoeklieden gesprekken gestart over een (ook voor hun, red.) acceptabele overgang naar het nieuwe systeem."

Komt het daarbij niet tot een akkoord, schreef de beursorganisatie verder, dan zullen de hoeklieden waarschijnlijk financiële genoegdoening eisen (omdat zij met de komst van het nieuwe handelssysteem inkomsten en privileges verliezen, red.). "De hoogte van die claim zou volgens de hoekmansbedrijven ƒ275 miljoen kunnen bedragen", luidde het nog, op bladzijde 52 van het 128 pagina's tellende fusiedocument.

Het nu bereikte akkoord behelst dat, tot aan de overgang naar het nieuwe handelssysteem, géén wijzigingen meer zullen worden doorgevoerd in het bestaande systeem. In verband met het vervallen van hun rechten om in de aan hun toegewezen beursfondsen te handelen, krijgen de hoekmansbedrijven daarnaast een bedrag uitgekeerd van ƒ15 miljoen. Dat bedrag is gebaseerd op hetgeen de hoeklieden in het verleden aan de Amsterdamse beurs voor die 'handelsrechten' hebben betaald. In ruil voor het bereikte akkoord zien de hoekmansbedrijven af van de claim van ƒ275 miljoen.

De woordvoerder van de VVH toonde zich gisteravond tevreden over het bereikte akkoord. "De claim van ƒ275 miljoen heeft de beurs met ons om tafel gebracht." Dat de toegekende schadevergoeding in geen verhouding staat tot de mogelijke claim, is volgens de zegsman niet zo erg. Winst noemde hij verder dat geen wijzigingen meer zullen worden doorgevoerd aan het bestaande handelssysteem. "Tot de invoering van de nieuwe systematiek worden de courtages niet verder verlaagd en de positie van de hoekman niet verder uitgekleed."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Na bijna negen maanden is een claim van ƒ275 miljoen die beursorganisatie Amsterdam Exchanges boven het hoofd hing van tafel. (Foto: ANP)
De ƒ15 miljoen die Euronext betaalt, is voor de vier hoekmansbedrijven gezamenlijk. Naast het relatief bekende en zelf beursgenoteerde AOT, Bever en Van der Moolen, is dat het Amerikaanse Susquehanna. De vier zullen het bedrag 'pro rato' verdelen: "Op basis van wat zij in het verleden aan de beurs voor hun handelsrechten hebben betaald", aldus de woordvoerder. "Dat is objectief vast te stellen."

Uit het nu bereikte akkoord blijkt overigens dat Amsterdam Exchanges een vooruitziende blik heeft gehad. In het fusiedocument van begin augustus 2000 merkte de beursorganisatie op dat "een claim zoals die door de hoeklieden is verwoord geen goede wettelijke basis" heeft. President-directeur George Möller binnen Euronext nv de tweede man zei daarnaast in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad er niet op te rekenen dat de hoeklieden het tot een claim zouden laten komen.

"Euronext biedt hen de meest liquide vijver van aandelen in Europa", aldus Möller. "Daar zijn (de hoeklieden) uiterst gevoelig voor. Daarbij gaat het elektronisch handelssysteem van Euronext pas midden volgend jaar van start (inmiddels wordt het waarschijnlijk begin september, red.), dus de hoekmansbedrijven hebben nog een jaar de tijd om zich te heroriënteren."

Möller beloofde in hetzelfde vraaggesprek wél 'een kleiner geldbedrag' om de hoeklieden te compenseren. Over de hoogte daarvan wilde de beursbestuurder destijds echter niets zeggen, maar er zou een bedrag voor zijn opgenomen in de voorzieningen. De voorzieningen voor heel Euronext nv beliepen eind december 2000 EUR70 miljoen (ruim ƒ150 miljoen), blijkt uit het meest recente jaarverslag.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.