Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 2 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Weinig arbeid op Damrak
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs beleefde gisteren een bijzonder rustige dag. De AEX-index sloot ruim drie punten hoger op 596,10 punten, een stijging van ruim een half procent vergeleken met vrijdag. Een poging om de zeshonderdgrens te doorbreken strandde halverwege de dag op 598,2 punten, wat vooral te wijten was aan de banken, die gisteren in navolging van hun collega's in de VS achterbleven. De Midkap sloot 9,2 punten hoger, oftewel 1,7%, op 562,64.

Maandag was het Damrak gesloten wegens Koninginnedag, terwijl de rest van de financiële wereld gewoon doordraaide. Gisteren was het omgekeerde het geval. Behalve Amsterdam waren in Europa alleen de beurs in Londen open. Dit zorgde voor geringe handelsactiviteiten in Amsterdam. Van de meeste fondsen haalde de omzet nog niet de helft van een doorsnee handelsdag.

Volop actief was daarentegen de handel in aandelen van het veel geplaagde KPN. De belangstelling van beleggers werd gewekt door de verhuur van netwerkcapaciteit van de Duitse KPN-dochter E-Plus. Aanstaande huurder is Group 3G, een consortium bestaande uit het Spaanse Telefónica en het Finse Sonera. Met het contract zijn enkele miljarden gemoeid. KPN sloot 2,8% hoger op EUR14,17.

Kabelaar Versatel maakte gisteren de sterkste procentuele stijging van de AEX. De opwaartse beweging werd veroorzaakt doordat verzekeringsgigant Achmea bekendmaakte het bedrijf opdracht te verlenen om een netwerk te laten aanleggen. Hoewel er geen bijzonderheden over de opdracht bekend zijn gemaakt, werd Versatel 8,6% meer waard op EUR5,16.

Ook de collega's van UPC hadden een goede dag. Het aandeel sloot EUR0,58 hoger op EUR7,58. Bij de Midkapfondsen was eveneens een techfonds: toeleverancier aan de chipindustrie ASMI de sterkste stijger. Het aandeel groeide 10,2% en sloot op EUR28,20.

De directie van de Amerikaanse aardgasproducent Barret wees gisteren het vijandige overnamebod van Shell van de hand. Barret vond het bod niet hoog genoeg. Het is de tweede afwijzing voor Shell. Voorafgaand aan de huidige bod van $60 per aandeel werd het eerste bod van $55 ook al afgewezen. Koninklijke Olie, dat morgen met kwartaalcijfers komt, noteerde 0,4% lager op EUR67,13.

ABN Amro meldde gisteren voor beurs dat de reeds aangekondigde acquisitie van een deel van de activiteiten van ING Barings in Noord-Amerika inmiddels zijn afgerond. Bovendien maakte de bank bekend dat er meer dan 500 banen zullen verdwijnen bij de investmentbanking-activiteiten, waaronder 150 in Europa.

Gisteren was het ook een dag van splitsingen. Heineken bood beleggers voor vier 'oude' aandelen vijf nieuwe aan. Het aandeel sloot 1,2% hoger op EUR47,32 terwijl het vrijdag nog EUR57,50 waard was. Van der Moolen, vrijdag gesloten op EUR100,50 noteerde gisteren EUR33,75, aangezien beleggers voor ieder aandeel drie nieuwe aandelen ontvingen. Van der Moolen werd een half procent minder waard, maar dat kwam door de vrijdag nabeurs gedane mededeling dat de nettowinst in 2001 lager uit zal pakken dan over 2000.

Uitgeversconcern Wolters Kluwer maakte gisteren bekend dat het de inschrijvingsperiode voor de obligatielening vervroegd gesloten had. Reden hiervoor was de grote belangstelling voor de lening. De omvang van de emissie is vastgesteld op EUR225 miljoen, ruim boven het beoogde bedrag van EUR150 miljoen. De uitgever gaat het geld gebruiken voor herfinanciering van bestaande bankfaciliteiten en de financiering van de normale bedrijfsactiviteiten. De couponrente is vastgesteld op 6,875%.

Uitzendconcern Randstad kreeg gisteren een veeg uit de pan van Van der Hoop Effectenbank. Het uitzendbureau stelt volgens Van der Hoop wederom teleur met een winstwaarschuwing over de eerste helft van 2001. "Het vertrouwen in het management is wederom geschaad, waardoor wij een groot opwaarts koerspotentieel gering achten", ronkt de researchafdeling van Van der Hoop. Volgens de bank is het bedrijf erg gevoelig voor de gevolgen van de economische afvlakking in Noord-Amerika. Voor dit jaar wordt de verwachte winst per aandeel daarom naar beneden bijgesteld op EUR1,02 (was EUR1,33).

Bart Mos



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.