Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 2 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Filippijnse president
laat rivalen oppakken

   
 

MANILA - De Filippijnse president Gloria Macapagal Arroyo heeft gisteren de 'staat van rebellie' afgekondigd en opdracht gegeven tot de arrestatie van haar grootste politieke rivalen. Dat gebeurde nadat zij in de nacht van maandag op dinsdag de bestorming van het presidentieel paleis door aanhangers van voormalig president Joseph Estrada wist neer te slaan.

Hierbij kwamen vier personen om het leven, onder wie twee agenten en een demonstrant. Ruim honderd mensen raakten gewond. In de loop van gisteravond was de rust in de hoofdstad teruggekeerd. Slechts her en der bevonden zich nog kleine groepen aanhangers van de vorige week gearresteerde ex-president Estrada.

De 'staat van rebellie', twee fasen lichter dan de staat van beleg, stelt de regering in staat om voor politiezaken het leger in te kunnen zetten. Iedereen die verdacht wordt van het plannen van een coup kan na de afkondiging zonder aanhoudingsbevel gearresteerd worden.

"Het is duidelijk dat men met de protesten de legitieme regering ten val probeert te brengen", meldde de president gisteren op de nationale televisie. "Ik kan mededelen dat de regering alles onder controle heeft."

Het ministerie van Justitie eiste ten minste de arrestatie van elf sleutelfiguren van de Filippijnse oppositie. Juan Ponce Enrile, vooraanstaand bondgenoot van Estrada, leger-topman Marcelino en de politiecommandant Victor Batac werden gisteren reeds in hechtenis genomen.

Estrada, die momenteel gevangen wordt gehouden in een extra beveiligde inrichting buiten de hoofdstad, beschuldigde de regering van het aanzetten tot de huidige onlusten en maande zijn aanhangers tot kalmte. De voormalig acteur wordt beschuldigd van het achteroverdrukken van ruim 200 miljoen gulden gedurende zijn ambtsperiode. In de Filippijnen staat daar de doodstraf op. (AP/Reuters)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.