Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 2 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Wapenlading voor
Eritrea onderschept

Van onze correspondent

   
 

PRAAG - Dankzij de Bulgaarse douane worden de VN-blauwhelmen, onder wie elfhonderd Nederlandse soldaten, in het grensgebied van Eritrea en Ethiopië niet aan extra risico's blootgesteld. De Bulgaren onderschepten een wapenlading van 30 ton, bestemd voor Eritrea.

De wapens zijn afkomstig uit NAVO-lid Tsjechië. De daar geproduceerde wapens werden ondanks een internationaal wapenembargo voor Eritrea en Ethiopië in Tsjechië geladen in een Oekraïens toestel. Dat vliegtuig maakte een tussenlanding in Bourgas aan de Zwarte Zee, waar de Bulgaren de illegale wapenlading voornamelijk Kalashnikovs en munitie ter waarde van meer dan 600.000 gulden ontdekten.

Sinds december bestaat er een broos bestand tussen Eritrea en Ethiopië, maar beide landen zijn het nog over een aantal territoriale geschillen niet eens. Daarover wordt onderhandeld onder wakend oog van de VN-troepen, onder commando van de Nederlander Patrick Cammaert.

Als de wapenlading de Eritreërs had bereikt, dan zou dat de eerste verse wapenleverantie sinds maanden zijn geweest en had de strijd weer kunnen oplaaien. Eritrea had in ieder geval de nieuwe wapens en munitie kunnen gebruiken voor beperkte acties in het grensgebied om druk uit te oefenen bij de onderhandelingen.

Pijnlijk is bovenal dat de wapens uit toekomstig EU-lid Tsjechië afkomstig zijn. Een Tsjechische regeringswoordvoerder erkende gisteren beschaamd, dat de wapenlading, uit een niet met name genoemde Tsjechische wapenfabriek afkomstig is. Hij zei echter dat de wapens bestemd waren voor Georgië.

In de internationale wapenhandel is het schering en inslag om een leverantie aan een land onder embargo op papier te laten verlopen via een derde land. Het Oekraïense vliegtuig vloog echter helemaal niet naar Georgië, maar via Bulgarije en wilde vandaar rechtstreeks naar Eritrea koersen.

De Bulgaren lijken met de vangst zichzelf te willen revancheren voor oude beschuldigingen van dubieuze wapenhandel. Vaak wordt in dit soort gevallen het probleem in het geheim en diplomatiek opgelost, maar Sofia heeft op hoge toon opheldering gevraagd in Praag en Kiev.

Tsjechië werd zo gedwongen toe te geven, dat het de afzender is van de wapens, juist op een moment dat de internationale wereld meent dat Praag zich niet langer inlaat met duistere wapendeals.

De Bulgaren houden het toestel nog aan de grond en willen ook de lading pas vrijgeven als de zaak is opgehelderd. Een regeringsbron in Sofia liet duidelijk weten, dat de wapens in ieder geval niet naar Eritrea zullen gaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.