Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 2 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bush belt Poetin over raketschild

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - President George W. Bush heeft gisteren in een twaalf minuten durend telefoongesprek zijn Russische collega Vladimir Poetin op de hoogte gesteld van zijn vergaande plannen voor een raketschild.

Volgens het Witte Huis heeft Bush aan Poetin uitgelegd dat hij met het 'missile defense'-systeem de vrede wil bewaren. Bush belde Poetin enkele uren voordat hij in een toespraak bekendmaakte dat de Verenigde Staten vaart zetten achter de bouw van het high tech-afweersysteem. Rusland behoort samen met China tot de felste tegenstanders van het schild dat de VS en hun bondgenoten moet beschermen tegen raketaanvallen door 'schurkenstaten' als Noord-Korea, Iran en Irak.

Bush heeft de plannen deze week ook besproken met de regeringsleiders van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. "Wij zullen naar onze vrienden en bondgenoten luisteren", aldus Bush, die het startsein gaf voor een diplomatiek offensief in Europa en Azië om steun voor het raketschild te verwerven.

De president kiest voor een raketparaplu met onderscheppingswapens te land, ter zee en in de lucht. Om Moskou te paaien is hij bereid tot eenzijdige reducties van het Amerikaanse kernwapenarsenaal. Bush noemde gisteravond geen details, maar volgens defensiekringen stuurt het Witte Huis aan op een drastische korting van het aantal kernwapens, van 7000 naar mogelijk 1500. Ook zouden sommige aanvalsdoelen in Rusland worden geschrapt en vervangen door doelen in China.

De president wil met Rusland samenwerken om het Anti Ballistic Missile-verdrag (ABM) te vervangen. Het verdrag, waarin raketverdediging wordt verboden, geldt sinds 1972 als één van de belangrijkste steunpilaren van het internationale wapenbeheersingsbeleid. Volgens Bush is het verdrag verouderd en niet toegesneden op de nieuwe strategische realiteit.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.