Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 2 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  FNV'voorzitter De Waal:
kleptocratentax invoeren
voor topmanagers

Van onze economische redactie

   
 

AMERSFOORT - Voorzitter Lodewijk de Waal van de vakcentrale FNV vindt het hoog tijd worden dat topondernemers met "buitensporig hoge salarissen" hiervoor de rekening krijgen gepresenteerd. Er zou in Nederland een zogenoemde 'kleptocratentax' moeten worden ingevoerd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 22kb)
FNV-voorzitter Lodewijk de Waal. (Foto: Dijkstra bv)
Topmanagers die meer dan honderd keer het minimumloon verdienen ongeveer 3 miljoen gulden zouden volgens De Waal over het meerdere 100 procent belasting moeten betalen. "De opbrengst is bestemd voor de allerarmsten op deze wereld", aldus de FNV-voorzitter gisteren tijdens de 1 mei-viering in Amersfoort.

Bijna twee jaar geleden legden werkgeversorganisaties en vakcentrales in het Akkoord van Garderen vast dat de inkomens van topmanagers niet onverantwoord zouden mogen stijgen. Het ergerde De Waal dat op de golven van de sterke economische groei, topbestuurders van grote ondernemingen zichzelf "exorbitant hoge salarissen" toekenden. De vakbondsvoorman noemde hen eerder al een keer kleptocraten.

"Tot mijn spijt moet ik nu constateren dat nogal wat bestuursleden van VNO-NCW de aanbevelingen van Garderen aan hun laars lappen." De Waal doelde hierbij onder meer op werkgeversvertegenwoordigers werkzaam bij Philips en ABN Amro.

Losse flodder

Voorzitter Jacques Schraven van werkgeversorganisatie VNO-NCW bleek gisteren niet erg onder de indruk. Hij noemde het plan van De Waal een "losse flodder die geheel in de traditie past van de vakbeweging op 1 mei. Morgen is het gewoon weer 2 mei." De kritiek dat VNO-NCW het akkoord van Garderen zou tegenwerken achtte Schraven "niet bevorderlijk voor de goede discussie tussen sociale partners. We voelen ons nog steeds aan het akkoord gebonden." Door de harde internationale concurrentie acht hij het onvermijdelijk dat bedrijven topmanagers met hoge salarissen proberen te lokken.

De kleptocratentax wordt overigens niet gesteund door de rest van de vakbeweging. De vakcentrales CNV en Unie MHP vinden het plan een brug te ver. CNV-voorzitter Doekle Terpstra steunt "de redenering dat werkgevers ook met betrekking tot de buitensporige topinkomens hun verantwoordelijkheid moeten nemen", maar vindt een extra belasting niet op zijn plaats. "Dit moet je niet aan de overheid overlaten, het is een kwestie van moraliteit en fatsoen."

De Waal deed zijn uitspraken op een opmerkelijke viering van de Dag van de Arbeid. Voor het eerst in de geschiedenis vierde de FNV 1 mei met drie rooms-katholieke organisaties. Aanleiding voor dit bijzondere samenzijn van 'rood' en 'paars' was het feit dat 110 jaar geleden paus Leo XIII zijn encycliek Rerum Novarum over de sociale problemen van zijn tijd publiceerde. Het document erkende het recht van elk mens op een menswaardig bestaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.