Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 2 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Asielzoeker per direct
land uit gezet

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Minderjarige asielzoekers die liegen over hun leeftijd en land van herkomst worden zonder pardon het land uit gezet. Voorwaarde is wel dat er in het land van herkomst opvang is. Zo niet, dan moet de asielzoeker direct terug op het moment dat hij de leeftijd van achttien jaar bereikt. Dit staat in een notitie die staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Kalsbeek wil een einde maken aan het groeiende aantal kinderen dat op eigen houtje, vaak via mensensmokkelaars, naar Nederland komt en asiel aanvraagt. Vorig jaar waren dat er 6700. Alleen echte vluchtelingen worden opgevangen en klaargestoomd voor reïntegratie in de Nederlandse maatschappij.

Alle overige zogeheten ama's alleenstaande minderjarige asielzoekers worden zes tot negen maanden opgevangen om een diepgaand onderzoek naar hun identiteit in te stellen. De opvang is gericht op uitzetting. De meeste ama's komen uit Angola, China, Guinee, Sierra Leone en Somalië.

Als de ama niet terug kan omdat er geen opvang is, maar wel zijn identiteit prijsgeeft, krijgt hij of zij een tijdelijke verblijfsvergunning voor een jaar. Dan krijgt hij wel opvang die gericht is op integratie. Deze vergunning kan nog twee keer met een jaar worden verlengd tot het kind achttien jaar is en het land moet verlaten op basis van het terugkeerbeleid voor volwassenen.

Botonderzoek

Kalsbeek verwacht dat het binnenkort mogelijk wordt om door botonderzoek vast te stellen of iemand ouder of jonger is dan vijftien jaar. Liegende asielzoekers kunnen dan direct worden ontmaskerd. Nu al kan op deze manier worden aangetoond of de asielzoeker jonger of ouder is dan 20 jaar. Tot nog toe kon dit onderzoek alleen worden uitgevoerd als de voogdij van het kind was geregeld. Binnenkort is dit niet meer nodig, hetgeen een tijdwinst oplevert van zes weken tot drie maanden.

De PvdA-staatssecretaris maakte eerder al bekend dat zij af wil van de uitzonderingspositie die de minderjarige asielzoekers nu hebben. De stijgende toestroom van jonge asielzoekertjes is slecht voor het draagvlak van het asielbeleid, meent Kalsbeek.

De maatregelen gaan gepaard met een hardere aanpak van mensensmokkel. Het aantal controles aan de grens door de Koninklijke Marechaussee wordt verdubbeld tot 10.000. Verder komt er diepgaand onderzoek naar smokkelroutes.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.