Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 2 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'We worden met
fooi afgescheept'

Van onze verslaggeefsters

   
 

UTRECHT - De huisartsen in ons land gaan vanaf vandaag drie dagen staken. Dat is gistermiddag bijna unaniem besloten na een ledenvergadering van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

De artsen eisen meer geld van minister Borst (Volksgezondheid). "Wat wij krijgen is gewoon een fooi en dat heeft al veel te lang geduurd", zo gaf LHV-voorzitter Tineke Slagter-Roukema eerder aan.

De meeste praktijken gaan tot en met vrijdag op slot. In Den Haag plakken de huisartsen het weekeinde er zelfs nog aan vast en zullen ook dan actievoeren. De actiebereidheid onder de ongeveer 7000 huisartsen is groot.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) zijn fel gekant tegen de stakingsactie van de huisartsen.

Doorn in het oog is dat niet het kabinet, maar vooral de patiënten getroffen worden. De verzekeraars en het patiëntenplatform eisen dat bij eventuele acties patiënten, verzekeraars en patiëntenorganisaties minimaal vijf dagen van te voren volledig geïnformeerd worden over de maatregelen voor opvang van spoedgevallen.

Die opvang is per regio verschillend geregeld. Op veel plaatsen is een soort zondagsregeling afgesproken. Elders zijn afspraken gemaakt met de ziekenhuizen. Via het antwoordapparaat van de huisarts wordt een telefoonnummer doorgegeven waar medische hulp verkregen kan worden.

In de meeste gemeenten staan huisartsen hun patiënten echter zelf te woord om uitleg te geven. Aan de hand van de klachten wordt bepaald of het nodig is een dienstdoende huisarts langs te sturen voor een visite.

Minister Borst deed gisteren nog een laatste, emotionele oproep om niet te gaan staken. De D66-bewindsvrouw wijst in een brief aan de LHV op de "uiterst moeilijke besluitvorming" in het kabinet en het "uitstekende resultaat" voor de huisartsen.

Afgelopen weekeinde kwam het kabinet overeen dat de huisartsen er dit jaar in totaal 200 miljoen gulden en volgend jaar nog eens 300 miljoen gulden bij krijgen. "Het budget voor de huisartsenzorg gaat met ongeveer 12 procent omhoog. Gelet op de hoeveelheid huisartsen in verhouding tot het totaal aantal werkers in de zorg, acht ik dat zeer substantieel", aldus Borst.

Een Kamermeerderheid van PvdA, VVD en D66 is het met de minister eens dat de stakingen onterecht zijn omdat het kabinet tenslotte fors uitpakt.

In de strijd om de knikkers maakt iedereen echter een andere rekensom. De LHV noemt die van de minister "misleidend" omdat het grootste deel van de beloofde miljoenen bestemd is voor het opleiden van huisartsen en het organiseren van de avond- en weekenddiensten.

In het huidige scenario blijft er volgens de artsenorganisatie maar zo'n 70 miljoen gulden over voor de sterk gestegen praktijkkosten. Dat betekent geen 35.000 gulden, zoals de minister rekent, maar 10.000 gulden per praktijk extra, aldus de LHV. "En dat is veel te weinig."

Als vrije ondernemers moeten huisartsen alle onkosten aftrekken van hun inkomen. De huisartsen beweren al jaren in te teren op dat inkomen doordat de onkosten stijgen maar de vergoedingen niet.

En dan gaat het met name om de vergoeding voor de zogenoemde praktijkkosten die sinds 1985 'bevroren' is. Daarvan moet de praktijkruimte gekocht worden, de assistent(en) betaald, de auto gereden, pleisters geplakt kortom: alles wat nodig is om praktijk te houden. Om deze kosten te kunnen dekken zou een minimale verhoging van 35.000 gulden per praktijk noodzakelijk zijn, aldus het LHV. Dat komt in totaal neer op 450 miljoen gulden in plaats van de nu geboden 70 miljoen gulden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.