Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 27 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ajax blijft in de race voor tweede plaats

door Valentijn Driessen

   
 

AMSTERDAM - Tot driemaal toe lukte het Ajax de laatste maand niet om bij puntenverlies van Feyenoord later in het weekeinde maximaal in te lopen op de Rotterdammers. Gisteren nam de ploeg van Co Adriaanse een voorschot om Feyenoord op de tweede plaats van de ranglijst de duimschroeven aan te draaien. Door de moeizame 1-0 overwinning thuis tegen NAC is het gat na 29 wedstrijden nog maar vijf punten, terwijl Feyenoord morgen de lastige uitbeurt heeft in Kerkrade tegen nummer vier Roda JC.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Shota Arveladze wint het kopduel niet van zijn directe tegenstander van NAC. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Dat het spel van de Ajacieden allerminst Champions League-waardig is deed er even niet toe. In deze fase gaat het om de punten; goed voetbal is van latere zorg voor Co Adriaanse en de zijnen.

Voor rust werden de bezoekers aan Ajax-NAC allerminst verwend. De Brabanders zaten er nauwelijks mee. Trainer Henk ten Cate ging niet voor de schoonheidsprijs, maar hij reisde naar zijn geboortestad af voor de punten. Het zouden de eerste zijn sinds 20 jaar toen NAC voor het laatst gelijkspeelde in de hoofdstad. De laatste Brabantse zege dateert zelfs van 38 jaar geleden. Weliswaar stuurde hij drie aanvallers het veld in, onder wie de in Amsterdam nog immer populaire Bryan Roy, maar het trio hield zich uitstekend aan haar defensieve taken.

Het vuurwerk moest dus komen van Ajax. De ploeg van Co Adriaanse kreeg in de vijfde minuut van de wedstrijd de handen al op elkaar. Mark Schenning en Alfred Schreuder lieten een voorzet onder de voeten glippen, waardoor Tomas Galásek alleen voor Gábor Babos verscheen. De Hongaar redde met een fabelachtige reflex. En wie dacht aan meer geluk dan wijsheid werd snel de mond gesnoerd, want in de rebound keerde hij op even spectaculaire wijze de inzet van Shota Arveladze.

Deze openingsfase beloofde veel goeds. Maar helaas. NAC bleef eenvoudig overeind en werd zelf eenmaal gevaarlijk toen Ferdi Vierklau vergat te stappen voor buitenspel. Regillio Simons werd iets te ver naar buiten gedwongen en schoot over. Aardig om te zien was de presentatie van Roy bij z'n oude club. Hij deed verschrikkelijk zijn best, maar hij was geen schim van de linksbuiten, die iedereen zich herinnerde in Amsterdam.

Adriaanse slachtofferde in de rust Ferdi Vierklau. De rechtsback bakte er geen pepernoot van. Verdedigend bleef hij simpel overeind, omdat hij geen tegenstander had. Wat automatisch betekende dat de Bilthovenaar de opbouw voor z'n rekening moest nemen en dat is gewoonweg te veel gevraagd. Pas in de rust onderkende Adriaanse het probleem en bracht de Colombiaan Daniel Cruz. Als middenvelder van nature bouwt hij eenvoudiger op, maar hij is defensief kwetsbaarder. Niet voor niets moest Roy zijn vrije rol inleveren en werd hij door Henk ten Cate direct op linksbuiten gezet tegenover Cruz.

Er veranderde trouwens nauwelijks iets aan het spelbeeld. De defensie van NAC bleef de machteloze Ajax-aanval overheersen en Richard Witschge toonde af en toe als enige dat hij het niveau heeft waar Ajax zo graag heen wil. In de 54e minuut leek de wedstrijd eindelijk opengebroken te worden door een doelpunt. Maar Fred Grim won het één-tegen-éénduel van Csaba Feher, terwijl Babos in de tegenaanval de bal van de voet van Cedric van der Gun plukte.

Naarmate de wedstrijd vorderde en de conditie minder werd, vielen wel meer kansen te aanschouwen. De mooiste in de 71e minuut, toen een steekpass van Witschge de voet van Arveladze bereikte. Als een van de weinigen won de Georgiër het van Babos, maar hij zag z'n inzet op de paal belanden. Wel gaf het aan dat Ajax nog eens aanzette. En uiteindelijk leverde het de verdiende openingstreffer op. Tien minute voor tijd werkte de buitenspelval uit Breda wederom niet naar behoren. Normaliter zorgt Babos in dergelijke gevallen voor redding, maar ditmaal gunde hij invaller Cruz een rebound. Simpel werd deze verzilverd door de Colombiaan, 1-0.

NAC moest omschakelen, wilde het niet met lege handen uit de Amsterdam ArenA vertrekken. Maar de ploeg kon dit ondanks drie verse krachten niet meer opbrengen, waardoor Ajax nog dichter op de hielen van Feyenoord zit met het oog op directe plaatsing voor de Champions League. Op 13 mei treffen de twee 'grootmachten' elkaar overigens in de hoofdstad.

Ajax - NAC 1-0 (0-0). 79. Cruz 1-0. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 39.500. Gele kaart: Van der Meyde (Ajax), Simons (NAC).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 27 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.