Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 27 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ex-top Lernout & Hauspie blijft voorlopig in cel

Van onze correspondent

   
 

IEPER/BRUSSEL - De stichters en oud-directieleden van softwarebedrijf Lernout & Hauspie (L & H) blijven voorlopig aangehouden. Jo Lernout en oud-directeur Nico Willaert zijn opgesloten in de gevangenis van Ieper, Pol Hauspie zit in de ziekenboeg van de gevangenis van Brugge. Volgens zijn advocaat gaat het sinds zijn arrestatie niet goed met hem.

Komende maandagmiddag beslist de raadkamer of hun aanhouding met een maand wordt verlengd. Volgens de Ieperse procureur-generaal Jean-Marie Coppens zijn de aanhoudingen allemaal gebeurd op initiatief en planning van het parket zelf, dat daar voldoende aanleiding voor zag. Daarmee gaf Coppens toe dat Lernout en Hauspie bewust een dag voor de algemene aandeelhoudersvergadering, die gisteren plaatsvond, zijn opgepakt.

De drie ex-kopstukken van L & H zijn allen "op secreet geplaatst" wat inhoudt dat ze niemand mogen spreken behalve hun advocaat. Ze worden beschuldigd van valsheid in geschrifte, koersmanipulatie en inbreuk op de wet van de jaarrekeningen. Het gerecht onderzoekt nog of er ook een aanhoudingsbevel komt tegen Gaston Bastiaens, die vier jaar directeur was totdat eind augustus 2000 de Amerikaan John Duerden het roer overnam. Bastiaens zit momenteel in de VS.

Op de aandeelhoudersvergadering gisteren kwamen uiteindelijk een kleine 700 gedupeerden opdagen, maar veel hoop werd hen niet meer geboden. De nieuwe topman van L & H, crisismanager Philippe Bodson, maakte duidelijk dat redding een dubbeltje op zijn kant zal zijn. De activa zijn ontoereikend om de schulden te kunnen voldoen. Redding is ook niet mogelijk zonder ingrijpende maatregelen als volledige uitverkoop van bezittingen zoals vertaalbureau Mendes. Vooralsnog lukt dat niet erg. Bodson probeert daarom de Belgische en Amerikaanse schuldeisers te bewegen de bezittingen van L&H als onderpand te aanvaarden en aandelen te accepteren in een nieuw op te richten maatschappij die wel levensvatbaar is, de zogeheten sterfhuisconstructie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 27 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.