Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 27 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wind mee op Wall Street

Van een onzer verslaggevers

   
 

NEW YORK - Beleggers aan de andere kant van de oceaan hadden gisteren een goed begin. Goede macro-cijfers waren de reden voor het enthousiasme. De economie van de Verenigde Staten is in het eerste kwartaal van dit jaar gegroeid met 2% op jaarbasis. Dat is een stuk hoger dan de markt had verwacht. De meeste fondsen stonden tegen het laatste handelsuur dan ook in de plus.Met nog een uur te gaan stond de Dow Jones gisteren op een niveau rond de 10.720, een lichte plus. "Erg goed voor een vrijdag, toch bij uitstek de dag waarop beleggers hun winst nemen", aldus een handelaar gisteren. "Het ligt er netjes bij."

Ook de schermenbeurs Nasdaq reageerde met koersstijgingen. De Nasdaq Composite begon het laatste handelsuur met een plus van bijna 1% op een stand van 2050. Met name chipmakers lagen goed in de markt. Intel merkte dat aan een koersstijging van ruim 4%.

Sterkste stijgers waren gisteren het biotechbedrijf Amgen (6% hoger naar boven de $95) en internetregistreerder Verisign (8% hoger naar $50). Amgen profiteerde van betere winstcijfers. Microsoft ging tegen de markt in met een daling van 4%. Het macro-nieuws gaf de meeste fondsen juist de wind in de zeilen.

De meeste analisten waren ervan uitgegaan dat de economische groei op 1% zou uitkomen, evenveel als in de laatste drie maanden van vorig jaar. De groei werd bereikt dankzij de bestedingen van de consument en de overheid. Het positieve effect werd nadelig beïnvloed door de afname van de voorraden en de vermindering van de export. Al met al hebben de VS nu tien jaar achtereen een groei van hun economie beleefd.

Er was niet alleen goed nieuws. De economie mag dan meer zijn gegroeid dan was verwacht, de inflatie kwam ook een stuk hoger uit. De consumentenprijzen stegen in de eerste drie maanden van dit jaar met 3,3%. Een hogere inflatie maakt het voor de Fed lastiger de rente te verlagen. En nu juist dat is de laatste tijd de belangrijkste aanjager voor de Amerikaanse beurzen geweest: de renteverlagingen van Alan Greenspan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 27 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.