Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 27 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  AEX hoger lang weekend in
   
 

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs werden beleggers gisteren verrast door positief macronieuws uit de Verenigde Staten (VS). Het Amerikaanse ministerie van Handel maakte bekend dat het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal van 2001 met 2,0% is gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. En dat viel de financiële markten mee, hetgeen op het Damrak leidde tot een 9,14 punten (1,6%) hoger slot van de AEX-index (op 593,09). De Midkap- mocht 1,72 punten (0,3%) bijschrijven op 553,40.

Economen hadden een toename van het Amerikaanse bbp verwacht van 1,1%. "Dan komt die 2,0% op het scherm en dan denk je: lees ik het goed, lees ik het niet goed", verwoordde een handelaar de verbazing. De koopinteresse die het gevolg was, verklaarde hij door te wijzen op angst van beleggers 'om de boot te missen'. "De 600 punten komt plotseling weer in zicht en dan zijn er zijn mensen die denken: ga je er door heen, dan wil ik er bij zitten."

Groot bedrijvennieuws bleef gisteren uit. Was- en voedingsmiddelenconcern Unilever mocht EUR2,30 (3,7%) bijschrijven op EUR63,80, nadat de onderneming de resultaten over het eerste kwartaal bekendmaakte. De mededeling dat Unilever 8.000 extra banen schrapt, bovenop de al eerder aangekondigde 25.000, gaf het aandeel nóg een duwtje in de rug.

Unilever deed het wat betreft de winst per aandeel niet alleen beter dan de verwachting van analisten, maar ook beter dan die van de onderneming zelf. "Je weet weer even wat je aan Unilever hebt", verklaarde een handelaar de koerssprong van het aandeel. "In het verleden zorgde het concern nog wel eens voor een tegenvaller." Unilever was binnen de AEX-index één van de grootste procentuele stijgers.

Van de 25 AEX-fondsen eindigden uiteindelijk 23 hogeren twee lager. Grootste procentuele stijgers waren naast Unilever kabelbedrijven KPNQwest (+6,3% op EUR12,49) en UPC (+3,1% op EUR7,00), grootste dalers handelshuis Hagemeyer (-1,1% op EUR22,55).

Belbedrijf KPN (+0,5% op EUR13,78) maakte bekend zijn umts-netwerk in Duitsland, Nederland en België aan te laten leggen door het Zweedse Ericsson en Lucent Technologies uit de VS. De contracten zijn de eerste twee jaar goed voor EUR200 miljoen en KPN is met beide leveranciers een 'gunstige betalingsregeling' overeengekomen (aldus KPN). Het belbedrijf verwacht vanaf eind 2002 zijn eerste umts-diensten en -producten aan te kunnen bieden. Eén en ander hangt wel af van de beschikbaarheid van umts-toestellen, merkte KPN nog op.

Oud-zuster TNT Post Groep (+1,9% op EUR26,55) liet weten dat een postzegel voor briefpost binnen Nederland vijf cent duurder wordt. De 85 cent die per 1 juli op een brief moet, wordt na de invoering van de chartale euro EUR0,39 (39 eurocent). Ook de tarieven voor brieven binnen Europa en daarbuiten gaan omhoog, evenals het tarief voor aangetekende brieven. Filatelisten kunnen opgelucht adem halen: oude postzegels blijven voor onbepaalde tijd geldig. Wel moet bij gebruik ervan worden bijgeplakt, aldus TPG.

Elektronicaconcern Philips mocht 2,8% bijschrijven op EUR33,11. Philips-deelneming Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) maakte over het eerste kwartaal van 2001 een winstdaling van 17% bekend. Oorzaak van die winstdaling is de afnemende vraag naar halfgeleiders. Dat werd weerspiegeld door de benuttingsgraad: slechts 70% van de productiecapaciteit werd door TSMC daadwerkelijk in het eerste kwartaal aangewend. Voor het tweede kwartaal voorziet het bedrijf een verdere daling naar 45%.

Bankverzekeraar Fortis (+0,6% op EUR29,26) ging niet gebukt onder een bericht in de Vlaamse zakenkrant Financieel-Economische Tijd. Die meldde op basis van Fortis' jaarverslag over 2000 dat de banktak van het concern tegen het eind van 2004 1000 vestigingen in de Benelux gesloten zal hebben. "Dat is geen nieuw getal", reageerde een woordvoerder van het concern. "Bij de aankondiging van de integratie van alle Fortis-banken is dat meteen al meegedeeld."

De andere bankverzekeraar, ING Groep (+1,1% op EUR76,97), liet weten haar 55%-belang in de Poolse Bank Slaski te hebben uitgebreid tot 74,7%. Niet nader genoemde minderheidsaandeelhouders handhaven een 16,4%-belang en de overige 8,9% van de aandelen zijn in handen van tienduizenden particuliere beleggers, aldus ING. Bank Slaski houdt dan ook haar notering aan de beurs van Warschau.

Op de Nieuwe Markt werd de handel in het aandeel Ring stilgelegd. Vlak voor sluiting maakte het bedrijf dat software ontwikkelt voor voice response systemen bekend dat het aantal personeelsleden 'op kortst mogelijke termijn' met 40% zal worden teruggebracht. De handel in het aandeel werd niet meer hervat.

René Lukassen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 27 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.