Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 27 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Eriks gaat 'leuk door' tot
sterke partner tijd heeft

   
 

AMSTERDAM - Eriks zou van de beurs, besloot toch nog even te blijven en voert nu alweer een jaar 'verkennende gesprekken'. Ondertussen kreeg het technische handelshuis een nieuwe kapitein: Jami Goud. De strategie is hetzelfde, zegt deze. "Het besluit om aansluiting te zoeken bij een partner staat nog steeds. Maar zolang dat niet lukt, gaan we zelf gewoon heel leuk door.”

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (213x284, 7kb)
JAMI GOUD
Het was gisteren zijn vuurdoop, met beleggers en analisten. En de per 1 februari aangetreden Goud had het best naar zijn zin. "Het was een leuke bijeenkomst, ik kon mijn boodschap goed kwijt.”

Dat lijkt een wat rare uitspraak van de van Gamma Holding afkomstige topman. Het rijtje grootaandeelhouders (o.a. Darlin, Delta Lloyd en HLB Holding) suggereert namelijk dat deze vooral haast hebben - haast om het Alkmaarse bedrijf te verkopen, haast om hun overnamepremie op te strijken.

"Ik voel die druk niet zo”, zegt Goud aanvankelijk. "Er wordt natuurlijk wel over gesproken, maar de aandeelhouders weten dat ik niets kan afdwingen. It takes two to tango. En als mogelijk geschikte partners zeggen nu geen tijd voor ons te hebben, moet ik wachten. Als de aandeelhouders zien dat ik het probeer, zijn ze tevreden. Tot nu toe wordt de strategie dus geaccepteerd.”

Die strategie bestaat uit twee trajecten. Enerzijds wil de groothandel in een breed assortiment werktuigbouwkundige artikelen (airco's, afsluitingen en aandrijftechniek) de komende drie jaar groeien naar een omzet van 500 miljoen, tegelijkertijd werkt de smallcap aan een grote sprong voorwaarts. De goede verstaander begrijpt dat Eriks de huid duur verkoopt. "Het is niet zo dat Eriks te koop is”, zegt Goud dan ook stoer. "Wij willen op de drivers seat.”

Onder grootaandeelhouders wordt op die woorden wat smalend gereageerd. Want welke drivers seat is dat dan bij een koers/winst-verhouding van zeven? Nee, Eriks mag de handjes dichtknijpen als zich een koper aandient zoals bij GTI.

Goud kan op zijn beurt stevig van zich afbijten, zo blijkt. "Ik weet dat er een paar aandeelhouders zijn die een korte termijn resultaat nastreven. Maar het is niet mijn taak ter wille van overnamepremies de onderneming te verkopen. De toekomst van de Eriks staat voorop.”

Om die reden is een partnerkeuze nog niet gemaakt. Bij eerdere belangstelling was de continuïteit van Eriks niet afdoende gewaarborgd. Toch weet ook de directeur dat een zelfstandig Eriks voor beleggers nauwelijks interessant is. "Je hebt als bedrijf een bepaalde kritische massa nodig. Ik denk dat onze streefomzet van 500 miljoen voor een beursgenoteerd fonds nog aan de lage kant is.”

Daarom zijn fusies met Geveke en Econosto ook niet opportuun, vindt Goud, die hier op één lijn zit met zijn voorganger Jan van Dijk. En hoe zit dat met het steenrijke Oostenrijkse familiebedrijf Hild, dat eind vorig jaar via een transactie met Jan Wolters van Schuttersveld een belang van 20,1% verwierf in Eriks?

Goud: "Hild heeft nog een technisch handelsbedrijf van circa 70 miljoen. Wij hebben in het verleden wel eens gekeken of we dat konden kopen. Op dit moment weet ik niet zo goed wat meneer Hild met ons wil. Ik heb het hem gevraagd maar geen antwoord gekregen. Wel weet ik dat hij nog steeds aandelen aan het bijkopen is.”

Dat laatste is geen wenselijke ontwikkeling, aldus Goud. "Het heeft belemmerende factoren in zich. Onder meer wat betreft de verhandelbaarheid. En de macht van zo'n aandeelhouder wordt groter. Hij kan langer tegenspel bieden, al staat daar tegenover dat je sneller kan beslissen.”

Of dat tegenspel uit Oostenrijk geboden gaat worden als Eriks straks een partner vindt, blijft de vraag. Goud heeft hier in ieder geval het vizier verbreed.

Wat hem betreft kan Eriks ook met een financiële partij in zee, waar Van Dijk alleen een branchegenoot als grote broer wenste. "Een financiële partij heeft als voordeel dat de drivers seat makkelijker te realiseren is”, legt Goud uit. En als de nieuwe kapitein daarbij ook zelf mag blijven varen, is dat wel zo fijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 27 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.