Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 27 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Corus schrapt 40% van banen op hoofdkantoor

door WILLEM KOOL

   
 

LONDEN - De Brits/Nederlandse staalgigant Corus schrapt 45 van de 120 banen op het Londense hoofdkantoor. De stap is volgens bestuursvoorzitter Sir Brian Moffat noodzakelijk om efficiënter te werken en meer te besparen op kosten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
BRIAN MOFFAT (Foto: EPA)
De aangekondigde reductie werd gedaan op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Sir Brian Moffat die verder weinig woorden vuil maakte aan de 40%-reductie, zei dat Corus ook het Londense hoofdkwartier in de Westend verruilt voor een nieuwe locatie langs de Theems. Het staalbedrijf wordt gevestigd op Mill Bank en wordt de buurman van de regerende Labour partij.

Op een vraag van een aandeelhouder waarom vorig jaar de toenmalige bestuursvoorzitters Fokko van Duyne en John Bryant plotseling waren ontslagen, zei Moffat: "Als raad van commissarissen waren we ontevreden over de vooruitgang van het bedrijf en hun leiderschap." Uit de jaarstukken blijkt dat Van Duyne en Bryant een riante afkoopregeling hebben ontvangen. De Nederlander Van Duyne kreeg bijna vier miljoen gulden op zijn rekening overgemaakt, terwijl de Brit Bryant bijna drie miljoen gulden kreeg. Beiden hadden nog een contract voor twee jaar.

Moffat, die voorzitter van de raad van commissarissen was, nam daarna zelf het bestuursvoorzitterschap van het in financiële nood verkerende Corus over. Hij kon gisteren niet zeggen wanneer een nieuwe topman wordt aangesteld. Zeker is dat een tweehoofdige leiding is uitgesloten. Moffat ziet daar niets in omdat dit de besluitvaardigheid zou aantasten.

Hij zei druk met de vakbonden in onderhandeling te zijn over de meer dan 9000 te verdwijnen banen de komende paar jaar. Volgens hem zien de bonden de noodzaak van afslanking in en zal er een goed sociaal plan komen. De Britse regering die ernstige kritiek had op het hoge aantal te schrappen banen, heeft tot zijn irritatie geen contact met Corus opgenomen om met bijscholingsprogramma's of financiële hulp te komen.

Moffat noemde de vooruitzichten voor Corus op de staalmarkt positief. Hoewel de vraag in het Verenigd Koninkrijk en de VS relatief zwak is, is deze in de andere EU-landen redelijk groot. Hij verwacht in de tweede helft van dit jaar enig herstel in de staalprijzen. Over de recente maatregelen bij Hoogovens in IJmuiden sprak de bestuursvoorzitter lovende woorden. Hij meent dat daar tegen het einde van dit jaar een aanzienlijke verbetering van het resultaat te zien zal zijn. Corus leed tot december 2000 - over 15 maanden gemeten - een verlies van ruim ƒ3,5 miljard. Het verlies werd grotendeels veroorzaakt door herstructureringen en voorzieningen.

Op het eind van de aandeelhoudersvergadering trad Rob Hazelhoff (70) statutair af als commissaris. Sinds 1993 was hij commissaris bij Hoogovens. Na de fusie met British Steel werd hij dat bij Corus. Hij wordt opgevolgd door Eric van Amerongen, bestuursvoorzitter van Lucent Technologies. Van Amerongen was daarvoor bestuursvoorzitter van Hollandse Signaal Apparaten in Hengelo en Thomson NCS in Frankrijk.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 27 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.