Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 28 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Spanning voor vertrek eerste ruimtetoerist

door Piet Smolders

   
 

MOSKOU - Tot op het laatste moment blijft het spannend voor eerste ruimtetoerist Dennis Tito, die vandaag in gezelschap van twee Russen naar het International Space Station zou vertrekken.

De Russen willen de Amerikaan nog steeds vandaag naar het ruimtestation ISS lanceren. Maar de vluchtleiding in Moskou zei gisteren dat dat een paar uur voor de lancering opnieuw moet worden bekeken, als de Russische en Amerikaanse experts er niet in slagen de dinsdag ontstane computerproblemen op te lossen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 28kb)
Dennis Tito geeft zijn vriendin een kus. (Foto: AP)
Eerder deze week nog maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ernstig bezwaar tegen Tito's aanwezigheid op het ISS, maar zij legde zich uiteindelijk bij de Russische beslissing meer. Maar nu gooien computerproblemen op het ruimtestation roet in het eten.

Die problemen werden gisteren grotendeels opgelost, maar door de vertraging zal het ruimtevliegtuig Endeavour een tot twee dagen langer aan het ISS gekoppeld blijven. En de staart van de spaceshuttle laat weinig manoeuvreerruimte voor de Russische Sojoez die met Tito en twee kosmonauten aan een belendende koppelpoort moet worden vastgemaakt.

Kosmonauten

Rusland wil de lancering niet uitstellen omdat de twee kosmonauten die meegaan het ontsnappingsvaartuig van het ISS moeten vervangen. De Sojoez zal als nieuw reddingsschip gaan fungeren en de bemanning keert met het oude schip terug naar de aarde. "De Amerikanen zouden de problemen die ze hebben op het ISS zelf moeten oplossen", zei de directeur van Russische ruimtevaartcoöperatie RKK Energia Joerie Semjonov.

De definitieve toestemming van de Russische regering om Tito mee te laten reizen, werd pas gisteren gegeven. De multimiljonair reageerde verguld. "Ik heb me nog nog nooit in mijn leven zo goed gevoel", zei hij op een persconferentie. De tegenwerking door de NASA en de problemen die zich de afgelopen week bij het ISS hebben voorgedaan, maken echter van de circa vijftig miljoen kostende trip een ware 'last minute'-reis.

Want het is niet uitgesloten dat Tito nog enkele dagen (wellicht tot maandag) aan de grond moet blijven. De definitieve beslissing zou vanmorgen in Moskou worden genomen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.