Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 28 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  China tegen criminaliteit

Van onze correspondent

   
 

PEKING - In China zijn deze maand volgens cijfers van het informatiecentrum voor democratie en mensenrechten in Hongkong 560 mensen geëxecuteerd.

De doodstraffen, en de tenuitvoerlegging, maken onderdeel uit van de nationale 'Sla Hard Toe'-campagne, een groots opgezet politieoptreden tegen criminaliteit, die eerder deze maand door de Chinese president Jiang Zemin werd uitgeroepen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 28kb)
Met gebalde vuist zweren Chinese politie-agenten trouw aan de 'Sla Hard Toe'-campagne. (Foto: REUTERS)
Critici hebben evenwel hun bezorgdheid over de campagne geuit. Internationale organisaties zoals Amnesty International beweren dat tijdens de campagne criminelen de doodstraf krijgen voor misdaden die wellicht op een ander tijdstip tot een lichtere veroordeling zouden leiden.

De campagne is sinds 1983 een terugkerend ritueel van de communistische autoriteiten. Meestal wordt de actie met grote koppen in de kranten aangekondigd waarop tal van arrestaties en executies volgen. Volgens de officiële misdaadstatistieken zijn de politieoptredens effectief: cijfers wijzen uit dat de criminaliteit tijdens de campagne laag is.

Helaas verslappen de politiecontroles na een tijdje en zodra de 'Sla Hard Toe'-periode achter de rug is, neemt het aantal misdaden opnieuw toe. Totdat de bevolking daar weer genoeg van heeft, het aantal klachten stijgt en de overheid zich vervolgens geroepen voelt om iets te ondernemen en opnieuw een campagne begint.

Deze keer lijkt de campagne speciaal gericht tegen extra gewelddadige misdaden en georganiseerde criminele bendes. Onlangs executeerde Peking een groep mannen die tijdens een roofoverval op een geldtransportwagen in de provincie Hunan vijf mensen had doodgeschoten. Deze maand werden vier mensen geëxecuteerd voor hun rol in het bombardement op de barakken van een katoenfabriek in Shijiazhuang waarbij 108 inwoners om het leven kwamen. En vorige week werd een man tot de dood veroordeeld nadat hij twee Nederlandse toeristen had beroofd. De buit van Zhang Yunsong bedroeg welgeteld 80 dollar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.