Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 28 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Windmolen mag niet
in tuin staan

door Emile Bode

   
 

WIERINGERWAARD - Jan van Zutphen uit Wieringerwaard zit in zak en as. Hij moet van de gemeente Anna Paulowna zijn vijftien meter hoge windmolen op zijn erf afbreken.

Van Zutphen kon vier jaar geleden een defecte windmolen met een vermogen van 15.000 Watt overnemen. Notabene het oudste exemplaar van windmolenpionier Bouma. Bijna een historisch monument.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Jan van Zutphen uit Wieringerwaard zit in zak en as. Hij moet zijn vijftien meter hoge windmolen op zijn erf afbreken. (Foto: MARTIN MOOIJ)
Hij kreeg de krachtbron aan de praat en bevestigde hem in de grond. "Ik dacht: ik krijg wel een vergunning want ik zit in het buitengebied en heel veel boeren in de omgeving hebben ook een windmolen."

De vergunning werd echter afgewezen, omdat op boerenerven wél en op woonerven géén molens mogen staan. "Tot 1987 woonde ik hier in een boerderij, maar die is afgebrand," zegt hij beteuterd. Ook de twee geiten die in de tuin grazen, maken van hem geen boer.

Tijdens de raadsvergadering waar over het lot van de windmolen werd beslist, zei een raadslid echter: 'Als je hem op wielen zet, mag het wel'.

Van Zutphen hoorde dit, kocht een onderstel en plaatste daar de windmolen op. Helaas, ook dit werd niet toegestaan. Wethouder A.J. Ruigrok zegt resoluut: "Dan moeten we ook een illegaal huis, dat op wielen is geplaatst, toestaan. Het is misschien zielig, maar Van Zutphen had kunnen weten dat hij nooit een vergunning zou krijgen. Anders scheppen we een precedent. Dan komen er ook windmolens in de bebouwde kom."

Maar hoe zit dat nou met het raadslid dat opperde dat een windmolen op een onderstel wel is toegestaan? Ruigrok: "Dat is gezegd, maar bij wijze van grapje en niemand weet meer wie dat raadslid is geweest."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.