Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 28 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Venlo wil Mac-Dope

door Joan van den Dungen

   
 

VENLO - De gemeente Venlo wil 2 drive-inn drugswinkels gaan opzetten langs de snelweg om de enorme stroom Duitse drugstoeristen buiten de stad op te kunnen vangen. Als de plannen doorgaan kan de drugstoerist straks zijn portie hasj langs de weg kopen, precies zoals men nu een hamburger kan halen.

De plannen hebben gisteren tot woede geleid bij de Duitsers, die al weinig begrip kunnen opbrengen voor het Nederlandse softdrugsbeleid.

Het Venlose gemeentebestuur kreeg vorig jaar 12 miljoen gulden van het ministerie van Justitie om een voorbeeldproject op te zetten om de drugsoverlast tegen te gaan. Het blijkt overigens voor het eerst dat de overheid met een plan komt het aantal drugswinkels uit te breiden in plaats van terug te dringen.

"Er worden in onze stad nu vijf coffeeshops gedoogd", zegt gemeentezegsman Jan van Haperen. "Maar die grote kopersstromen in de stad willen we reduceren. Er ligt vooral door Duitse klanten een grote druk op onze binnenstad. We zoeken nu naar plaatsen aan de rand van de stad."

Het ligt voor de hand dat de drive-inn-drugswinkels, waar alleen softdrugs te koop zijn, vlakbij de grens worden gerealiseerd. "Zij moeten in elk geval goed bereikbaar zijn", aldus Van Haperen. "Pas als we twee geschikte locaties vinden, gaan we bekijken welke ondernemer daarvoor in aanmerking komt. Het is een experiment dat wetenschappelijk wordt begeleid."

CDU-voorzitter F. Meies van de Duitse regio Viersen liet gisteren weten geschrokken te zijn van de plannen. Hij vreest dat de goede samenwerking tussen de beide gemeenten ernstig gevaar loopt. 'Onacceptabel', aldus Meies. "Dit gaat ten koste van Viersen. Ik zie het als een inbreuk op de goede samenwerking. Ik geloof dat we maar weer eens snel om de tafel moeten gaan zitten."

Op 30 mei moet de Venlose gemeenteraad zich over het voorstel, dat is gebundeld in het plan Hector uitspreken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.