Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 28 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Politie raakt koffertje
vol geheimen kwijt

door John van den Heuvel

   
 

AMSTERDAM - Criminelen zijn er in Amsterdam in geslaagd een attachékoffer met zeer geheime politie-informatie uit een recherche-auto van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) te stelen.

Door nalatig handelen van de betrokken rechercheurs zijn onder meer politielegitimaties, twee elektronische agenda's, floppy's en vertrouwelijke documentatie over een getuigenbeschermingsprogramma in criminele handen terechtgekomen.

Verder zijn valse paspoorten en rijbewijzen buitgemaakt, die vermoedelijk toebehoorden aan een undercoveragent. De diefstal vond al 22 maart plaats, maar is door de politie stil gehouden.

Het Amsterdamse politiekorps ontkende drie weken geleden toen door deze krant al naar de diefstal van de politiekoffer werd geïnformeerd zelfs met klem van de zaak op de hoogte te zijn.

De leiding van het KLPD gaf de diefstal gisteren wel toe en verklaarde de kwestie intern hoog op te nemen. De twee politiemensen aan wie de spullen toebehoorden zijn wegens ernstig plichtsverzuim geschorst.

Arrestaties

Volgens de politie zijn inmiddels zeven verdachten (in de leeftijd van 18 tot 40 jaar) gearresteerd en is een groot deel van de inhoud van de koffer weer boven water. Niet duidelijk echter is of er vertrouwelijke informatie is gekopieerd en dus mogelijk toch nog in het criminele milieu circuleert. De politie zegt dat dankzij het onderzoek, dat overigens nog steeds loopt, in twintig andere onopgeloste misdrijven klaarheid is gebracht.

De diefstal uit de recherche-auto vond plaats in de Westerstraat in Amsterdam. Na ontdekking sloeg de politie intern groot alarm. Ook de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) werd over de zaak geïnformeerd. Toen uit het onderzoek bleek dat in de periode van 25 januari tot en met 23 maart in de Westerstraat veertien diefstallen uit vooral Alfa Romeo's waren gepleegd, besloot de politie op 27 maart een 'lokauto' van dat merk in te zetten. Op de achterbank werden duidelijk zichtbaar een laptop en een gsm-telefoon neergelegd.

De actie had direct resultaat want de auto werd nog dezelfde avond met een schaar opengebroken en twee daders konden worden aangehouden. Het tweetal bekende de diefstal van de politiekoffer, die aan een man uit Amsterdam zou zijn gegeven. Ook deze verdachte, Cor T., werd gearresteerd. Hij verklaarde de politie dat de koffer met inhoud door hem in het water achter het Marnixbad in Amsterdam was gegooid. Uitgebreide zoekacties met duikers resulteerden in de vangst van de Samsonite-koffer, waaruit dus echter nog steeds een aantal voorwerpen wordt vermist.

Water

Volgens T.'s advocaat mr. Han Jahae heeft zijn cliënt in ieder geval niets uit de koffer gehaald of gekopieerd. "Hij schrok zo van de inhoud dat hij de koffer direct in paniek in het water heeft gegooid", aldus mr. Jahae. Naast de al genoemde documenten zat er ook 1.900 gulden en 210 Britse ponden en een rapport met het opschrift 'CZKW GEHEIM' in de koffer.

Volgens woordvoerder A. Folgerts van het KLPD is door de politie niet bewust besloten de diefstal en het schorsen van twee rechercheurs te verzwijgen. "Het is bij ons korps niet de algemene beleidslijn om met dit soort zaken actief naar buiten te treden. Deze kwestie geeft mij wel extra aanleiding om te kijken of we ons beleid op dat punt moeten aanpassen."

Woordvoerster Elly Florax van de Amsterdamse politie betreurt het dat in eerste instantie tegenover deze krant is ontkend dat haar korps van de diefstal op de hoogte was. "De korpsleiding bleek wel geïnformeerd, maar door een communicatiestoornis is die informatie niet bij mij terechtgekomen."

Het is niet voor het eerst dat de politie van vertrouwelijke stukken wordt beroofd. Eerder werd uit het onderkomen van het Landelijk Rechercheteam (LRT) gegevens over zeer geheime politieonderzoeken buitgemaakt. Uit een auto van een hoge justitieambtenaar werd in 1997 in Amsterdam een tas met vertrouwelijke informatie uit het Copa-onderzoek tegen Desi Bouterse gestolen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.