Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 28 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Paars kabinet akkoord
over begroting

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Het paarse kabinet heeft gisteravond onder enorme hoogspanning een akkoord op hoofdlijnen bereikt over de begroting voor volgend jaar. In totaal wordt voor volgend jaar f7,9 miljard uitgetrokken voor extra uitgaven.

Minister Borst (Volksgezondheid) krijgt er ruwweg f3,3 miljard bij voor de knelpunten op de arbeidsmarkt voor zorgpersoneel, terwijl ook voor de wachtlijsten en de huisartsen veel extra geld komt. "Ik kan alle problemen aanpakken, maar niet allemaal in een keer," aldus Borst, die verwacht dat ze ook de huisartsenstaking kan voorkomen.

Ook minister Hermans, die ruim f2,2 miljard extra krijgt, stelde vannacht na afloop van de beraadslagingen dat hij tevreden was met het resultaat. Een een groot deel gaat naar hogere salarissen voor de leraren, maar is er ook geld voor schoolgebouwen en het basisonderwijs.

Nooit eerder verliepen de paarse begrotingsonderhandelingen zo moeizaam. Hoewel er vandaag door het kabinet nog verder wordt gesproken ligt het volgens Hermans vast dat de zogeheten Zalmnorm, de strikte scheiding tussen inkomsten en uitgaven, overeind blijft. Volgens een PvdA-bewindsman is de Zalmnorm wel "opgerekt".

Gisteravond moest zelfs de zogenoemde 'biechtstoelprocedure', waarbij de bewindslieden één voor één met Zalm hun financiële eisen doorlopen, uit de kast worden gehaald om uitkomst te bieden.

Ongeveer f1,2 miljard extra gaat naar de ministers Korthals (Justitie) en De Vries (Binnenlandse Zaken) om met name de veiligheid te verbeteren. Zo komt er geld voor politieagenten, het communicatieproject C2000 bij de politie, de aanpak van XTC en de rampenbestrijding.

Verder zowel f200 miljoen naar gemeenten en provincies als naar de rijksoverheid en defensie. Ook hier speelt het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden voor de ambtenaren een belangrijke rol. Daarnaast komt er onder meer f200 miljoen voor natuur en milieu en f100 miljoen voor de inburgering van oudere allochtonen.

Zalm heeft f7,9 miljard bij elkaar gesprokkeld door geld dat op begrotingen niet werd uitgegeven opnieuw te gebruiken en ook door een aantal kleine bezuinigingen te plegen.

Borst en Hermans vielen met name over de bezuinigingen en besparingen op hun uitgaven, die door Zalm eveneens waren opgenomen in zijn voorstel. PvdA-fractievoorzitter Melkert eist miljarden extra voor de salarissen van overheidspersoneel en wil zelfs de Zalmnorm overboord zetten. Zijn VVD-collega Dijkstal heeft gedreigd dat de liberalen in dat geval het kabinet opblazen.

In het kabinet is gisteren ook gesproken over een pakket van circa f2,3 miljard aan lastenverlichting voor 2002. Zo wordt f300 miljoen uitgetrokken voor milieu en f200 miljoen voor het verlagen van de lasten van automobilisten via onder meer een lagere wegenbelasting. Voor ondernemers is datzelfde bedrag gereserveerd om de vennootschapsbelasting met 1% te verlagen tot 34%.

De helft van de lastenverlichting gaat echter naar het verbeteren van de arbeidsmarkt en het tegengaan van de zogenaamde armoedeval, waardoor mensen met een uitkering er niet op achteruit gaan als ze haan het werk gaan. Zo krijgen werknemers van 58 jaar en ouder straks een hogere belastingkorting en hoeven hun werkgevers minder premies af te dragen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.