Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 28 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nederland alert
op bioterrorimse

door René Steenhorst

   
 

DEN HAAG - Nederland bereidt zich in stilte voor op mogelijke terroristische aanslagen met biologische wapens. Volgens deskundigen moet ons land er in de naaste toekomst serieus rekening mee houden te worden aangevallen met besmettelijke epidemische ziekten als pokken, fatale griepvirussen of miltvuur.

Binnen enige weken krijgt minister Borst (Volksgezondheid) hierover strikte aanbevelingen van de Commissie 'Bioterrorisme voor de civiele sector' van de Gezondheidsraad. De commissie bestaat uit virologen, bacteriologen en terreurexperts van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD).

Commissievoorzitter dr. Jan Terlouw verklaarde gistermiddag tegenover De Telegraaf dat de commissie de wereldwijd toenemende signalen over mogelijk bioterrorisme "beslist niet als een bagatel" beziet. Terlouw: "Verschillende deskundigen binnen onze commissie nemen deze geluiden heel erg serieus. Hun stelligheid heeft me getroffen. Wij moeten als land, mogelijk in Europees verband, voorbereid zijn op zo'n aanval met biologische wapens, waarbij onverwacht en expres een ziekte in de samenleving wordt gebracht. We moeten niet denken: 'ach, dat gebeurt hier toch niet'. Het zou wel degelijk kúnnen gebeuren. Het volksgezondheidsapparaat moet dan heel alert reageren en onmiddellijk in actie kunnen komen."

In het rapport van de commissie, waaraan de laatste hand wordt gelegd, wordt een rol toebedacht aan onder meer het Laboratorium voor Virologie (Erasmus Universiteit Rotterdam) van prof. dr. A. Osterhaus. Het laboratorium krijgt een centrale plaats in het snel diagnostiseren van eventuele terroristische ziekteverwekkers. Ook het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu te Bilthoven, wordt ingeschakeld bij het beschikbaar hebben van een vaccin tegen het pokkenvirus als dat als wapen wordt gebruikt.

Desastreus

Twee jaar geleden bestelde de Amerikaanse overheid, vanwege de dreiging met biologische aanslagen op zijn grondgebied, bij het RIVM 200 miljoen eenheden koepokvaccin om de bevolking te beschermen tegen een dergelijk biologisch wapen. Dezer dagen werd bekend dat de Verenigde Staten 40 miljoen doses pokkenvaccin in Groot-Brittannië heeft aangekocht. De omvang van de order ter waarde van zo'n 700 miljoen gulden, wijst er volgens deskundigen op dat de VS in toenemende mate bang zijn op een kwade dag te worden aangevallen met onzichtbare doch desastreuze wapens.

De voormalige Amerikaanse ambassadeur in ons land, Paul Bremer III, die wordt beschouwd als een vooraanstaand deskundige op het terrein van terrorismebestrijding, zei deze week bij een bezoek aan Nederland: "Biologische terreur is voor terroristen het minst moeilijk. Stel dat op een vliegveld het dodelijke pokkenvirus wordt verspreid. Pas na twee dagen begin je het effect te merken en dan zijn de daders allang weg. Acht gram miltvuurbacteriën hebben evenveel effect als 32 ton clusterbommen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.