Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 28 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Files door boerenblokkade

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Ondanks de oproep op last van de Arnhemse rechtbank van bestuurslid Jan Brok van varkensvakbond NVV om geen wegblokkades op te werpen, hebben boze boeren gisterochtend op acht plaatsen in ons land toch de wegen geblokkeerd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Boze boeren blokkeerden gisterochtend op acht plaatsen in ons land de wegen.
Op de A2 richting Den Bosch en de A28 rondom Hoevelaken stond het verkeer volledig stil. Op andere plaatsen in het midden en zuiden van het land werd stapvoets gereden. Volgens de verkeerscentrale TIC ontstond door de versperringen 60 kilometer extra file. Rond tien uur in de ochtend waren alle blokkades opgeheven.

De politie Twente heeft inmiddels schoon genoeg van de protesterende varkensboeren. Telkens moeten zo'n 130 agenten worden ingezet, waardoor de overige politietaken in het gedrang komen. "Dit is maatschappelijk gezien niet meer verantwoord", bromde politiewoordvoerder Jan Camphuis.

Gisteren stuurden Twentse boeren voor de tweede keer in een week tijd het verkeersverloop compleet in het honderd, waardoor kilometerslange files ontstonden. De politie besloot in te grijpen toen de gemoederen onder de automobilisten hoog opliepen.

De boeren willen met de actie hun onvrede uiten over de huidige opkoopregeling die moet dienen als oplossing voor hun overvolle stallen.

Het ministerie van Landbouw maakte gisteren overigens bekend dat het vee weer de wei in mag. Runderen, schapen, geiten en herten mogen onder strenge voorwaarden vanuit de stal worden verplaatst naar de wei. Voor veetransport moet schriftelijk toestemming worden gevraagd aan de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV).

Verladersorganisatie EVO, die het kort geding tegen Brok en de NVV had aangespannen om een verbod af te dwingen op de acties, is inmiddels bezig de schade van gisterochtend te inventariseren.

"We kunnen de NVV als organisatie niet aansprakelijk stellen, en Jan Brok ook niet, zo heeft de rechtbank donderdag bepaald. Maar het staat onze 34.000 leden wel vrij individueel procedures te starten om de schade op de blokkerende boeren te verhalen", zegt EVO-woordvoerder René de Bondt.

De EVO-leden moeten dan wel over 'bewijsmateriaal' beschikken, benadrukt De Bondt. "Bijvoorbeeld foto's van de blokkades en nummerborden van de blokkerende boeren." EVO schat dat haar leden als gevolg van de mkz-crisis al tussen de "2,5 en 5 miljard gulden" schade hebben geleden.

De provincies Overijssel, Gelderland en Friesland hebben gisteren in een brief aan premier Kok aangedrongen op een goede overlevingsregeling voor boeren van wie de veestapel geruimd is. Ze ondersteunen daarmee vergelijkbare verzoeken van zes burgemeesters uit de getroffen mkz-driehoek.

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven besloot gisteren dat de ruimingen in Kootwijkerbroek en de mkz-hoek Apeldoorn-Zwolle-Deventer alsnog door mogen gaan.

• Door een blokkade van boeren liep het verkeer op de A1 ter hoogte van Rijssen gistermorgen volledig vast. De politie in Twente zegt schoon genoeg te hebben van de acties. FOTO: REINIER VAN WILLIGEN




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.