Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 21 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  PSV zonder glans op titelkoers

door Yoeri van den Busken

   
 

EINDHOVEN - Strompelend naar het eind? Het klinkt eigenaardig met een ongeslagen status van 28 wedstrijden en een nakend kampioenschap. Maar dat de glans er wel af is bij PSV, is ook een feit. Na in drie uitwedstrijden al klinisch op resultaat te hebben gespeeld, was gisteren in Eindhoven het gemor hoorbaar na de 3-1 zege op RKC. Optisch een prima uitslag, maar daar was ook alles mee gezegd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (214x163, 6kb)
Theo Lucius wint luchtduel.
Erik Gerets durfde het gisteren niet aan om met Eric Addo, die na zijn kortstondige rentree vrijwel niet meer in actie kwam, te beginnen op de plaats van de geblesseerde Yuri Nikiforov. In plaats daarvan schoof hij Ernest Faber door naar het centrum en koos weer eens voor Theo Lucius, die lang uit beeld was geweest sinds zijn laatste basisplaats tegen FC Kaiserslautern. Ook Arnold Bruggink, die ruim een maand bankzitter bleef, keerde terug ten koste van John de Jong. Mede omdat Adil Ramzi wederom zijn land moest dienen, speelde Mateja Kezman ditmaal aan de linkerkant; zijn derde positie in twee wedstrijden.

Een enkele aanval uitgezonderd leek het spel tegen RKC nergens op. PSV oogde als een ploeg die zich nog in de beginfase van een seizoen bevindt. Zoekend, alsof spelers elkaar niet kenden. Schrikbarend veel balverlies, onbegrip, voorzetten in het niets. En al helemaal geen pressie, normaliter de grote kracht van deze ploeg. Wel boekte Kezman een persoonlijk succes door in de vervelende eerste helft de score te openen, na een prima combinatie met Van Nistelrooy, die zelf drie kansen liet liggen. Het was de 22e treffer van Kezman na vier duels droog te hebben gestaan.

RKC, dit seizoen uitzonderlijk sterk tegen topclubs, deed aanvankelijk weinig terug. Bepalende spelers als Joey Gudjonsson, Rick Hoogendorp en Zeljko Petrovic waren te onzichtbaar. De rentree van de verloren zoon werd met applaus begroet door het PSV-publiek. Petrovic, 35 jaar maar volgens eigen zeggen nog zo sterk als een tijger, viel in februari weg met een knieblessure en vreesde even voor de voortgang van dit seizoen. Waar spelers in de belangrijkste periode van het seizoen hunkeren naar hun rentree, kwam de redelijk snel herstelde Montenegrijn vooraf juist met een aandoenlijke ontboezeming. Hij wilde eigenlijk helemaal niet spelen in het Philips-stadion, waar vele van zijn dierbare vrienden wonen en werken.

Zijn gevoel hield zijn spel kennelijk lange tijd in bedwang. Maar in de tweede helft kreeg de oude 'Petro' er toch wel weer zin in toen Gudjonsson uit zijn hol kroop en met zijn specialiteit vrije trappen zo mooi mogelijk tegen het net trappen het merkwaardige duel een andere wending gaf. Eindelijk eens iemand die PSV hard uit de lethargie schudde. Op dat moment besefte de landskampioen dat er strijd geleverd moest worden om niet opnieuw twee punten te verliezen aan RKC.

Een aanvalsgolf volgde, kansen ook, maar er ging ook nog steeds veel verkeerd en de supporters toonden hun onvrede. Op de counter lonkte RKC zelfs nog sluw naar de winst. Het was veelzeggend dat zowel Van Nistelrooy als Bruggink toch schutters van formaat twaalf minuten voor tijd naar de kant werd gehaald. De Jong en Georgi Gakhokidze mochten, samen met de al eerder ingevallen Joonas Kolkka, het bleke gezicht proberen redden. En geloof het of niet, amper twee minuten later viel alsnog de beslissing. Lucius schoot in de rebound raak en RKC legde het hoofd in de schoot, geïllustreerd door Petrovic, die moegestreden naar de kant waggelde. Toen hij nog één keer omkeek, zag hij Mark van Bommel nog een keer scoren.

De champagne staat dus koud. Wanneer PSV de eerste teug kan nemen, hangt nu deels af van Feyenoord. Indien beide topclubs geen fout meer maken, hoeven de Eindhovenaren Brabant in principe niet meer te verlaten en zou volgens het best denkbare draaiboek de thuiswedstrijd tegen Heerenveen over twee weken beslissend kunnen zijn. PSV zal in de komende wedstrijden echter wel veel meer moeten bieden om tenminste waardig en met een goed gevoel gehuldigd te worden.

• PSV - RKC Waalwijk 3-1 (1-0). 26. Kezman 1-0, 55. Gudjonsson 1-1, 81. Lucius 2-1, 82. Van Bommel 3-1. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 31.000.




 


za 21 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.