Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 21 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Moody's verlaagt rating UPC
naar junkbondstatus

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Het gezaghebbende bureau Moody's heeft gisteren de kredietwaardigheid van UPC fors verlaagd. De rating voor obligaties van UPC is omlaag gegaan naar de junkbondstatus 'Caa1', terwijl de kredietstatus voor bankleningen van de kabelaar nu staat op 'B1'. Door deze maatregel wordt het voor het kabelconcern in de toekomst erg lastig en duur om nieuwe leningen af te sluiten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Mark Schneider
UPC-bestuursvoorzitter Mark Schneider reageert fel op de beslissing van de kredietbeoordelaar. "We zijn zeer teleurgesteld en het fundamenteel oneens met de analyse van Moody's", aldus Schneider.

Moody's heeft de kredietwaardigheid van UPC naar beneden aangepast, omdat het zich ernstig zorgen maakt of de kabelaar op termijn zijn financiële verplichtingen kan nakomen. "De verlagingen reflecteren de zeer hoge schuld en de daarbij horende rentekosten", aldus het bureau.

Volgens Moody's is het eveneens onzeker of UPC in de komende jaren voldoende kan groeien om zijn torenhoge schulden af te lossen. Het bureau merkt namelijk op dat de kabelaar er rekening mee zal moeten houden dat het in zijn groei kan worden beperkt door nationale reguleringen. In Nederland moet het bedrijf zijn kabelnetwerk bijvoorbeeld mogelijk gaan openstellen voor concurrerende internetaanbieders.

Naast het verlagen van de kredietwaardigheid stelt Moody's eveneens dat de 'outlook' voor UPC negatief is. Dit betekent dat een nieuwe beoordeling van het bureau op termijn waarschijnlijk zal leiden tot een verdere verlaging van UPC's kredietrating.

UPC-bestuursvoorzitter Mark Schneider heeft gisteren fel uitgehaald naar Moody's. De topman geeft toe dat de veranderde marktomstandigheden een negatief effect hebben op de vermogensverhoudingen bij de kabelaar.

Maar Schneider benadrukt dat UPC tot nog toe al zijn financiële doelstellingen heeft gehaald. Ook vindt hij dat zijn concern over voldoende middelen beschikt om alle plannen te financieren. Verder stelt de bestuursvoorzitter dat de beslissing van Moody's geen enkel effect heeft op bestaande kredietfaciliteiten en er ook niet toe leidt dat UPC meer rente moet gaan betalen op afgesloten leningen.

Volgens analist Philip Scholte (Van der Hoop Effektenbank) is de verlaging van de kredietrating echter wel degelijk "een heel slecht signaal" voor UPC. "Het kan bovendien in de toekomst tot problemen leiden. UPC heeft de komende jaren namelijk behoefte aan vers kapitaal. Mocht het met deze kredietstatus op de kapitaalmarkt al lukken om nieuwe geldbronnen aan te boren, dan zal het er een behoorlijk hoge rente over moeten betalen."

Scholte kan geen bedrijf in Nederland opnoemen dat zo'n slechte rating heeft als UPC. "Dit is echt ongekend. De junkbondstatus Caa1 is heel erg laag."

Het komt ook zelden voor dat een bedrijf openlijk kritiek levert op de kredietverlaging van een gezaghebbende beoordelaar als Moody's. Scholte vindt de uithaal van Schneider echter wel passen bij de stijl van de UPC-bestuursvoorzitter.

"Schneider komt meestal geïrriteerd over als de media of analisten kanttekeningen plaatsen bij de gang van zaken rond UPC", stelt de analist van Van der Hoop. "Hij doet dan verongelijkt en gedraagt zich net alsof hij de enige is die er iets van snapt. Waarschijnlijk is dat hier ook het geval. Maar eerlijk gezegd ben ik dus niet zo'n fan van Schneider."




 


za 21 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.