Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 21 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Megaproces tegen Philips
in de Verenigde Staten

door JOOST DE HAAS

   
 

NEW YORK - Philips is in de Verenigde Staten te zamen met 24 elektronica- en telecomconcerns voor de rechter gesleept in een megaproces van Amerikanen die claimen dat mobiele telefoons ernstige gezondheidsschade veroorzaken.

De eisers verlangen een forse schadevergoeding alsmede de verstrekking van gratis koptelefoons om het vermeende stralingsgevaar van mobiel bellen tegen te gaan.

Het zogeheten groepsproces is tegelijk in vier Amerikaanse staten aangespannen door de roemruchte advocaat Peter Angelos (71) die een vermogen heeft verdiend met het namens groepen consumenten aanklagen van grote industrieën, zoals de tabaksgiganten en asbestproducenten. Angelos, tevens eigenaar van het honkbalteam Baltimore Orioles, stelt dat elektronica- en telecombedrijven jarenlang de gevaren van mobiel telefoneren bewust hebben verzwegen voor het publiek.

De advocaat beschuldigt de producenten van samenzwering, fraude en nalatigheid. Hij eist namens de groep klagers in de civiele procedure een niet nader aangeduide som schadevergoeding, die moet dienen als financiële bestraffing voor het gedrag van de fabrikanten.

Tot de gedaagden behoren naast Philips verder onder andere Sony, Ericsson, Motorala, Samsung en Matsushita. De eisers leggen geen direct verband met het ontstaan van hersentumoren door mobiel bellen, zoals in het verleden vaak is beweerd. Zij stellen echter dat er wel degelijk voldoende bewijs is voor potentiële gezondheidsrisico's als gevolg van 'biologische veranderingen' die veroorzaakt zouden worden door straling.

De industrie zou volgens de dagvaarding hebben geknoeid met eigen onderzoeksresultaten. Zo zouden diverse belastende wetenschappelijke rapporten die waren opgesteld in opdracht van de producenten, in de doofpot zijn gestopt. De rechtszaak is aanhangig gemaakt in de staten New York, New Jersey, Pennsylvania en Maryland.




 


za 21 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.