Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 21 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Getuigenis Groenink ligt
onder vuur van advocaten

door MANNO VAN DEN BERG

   
 

AMSTERDAM - Advocaten stellen vraagtekens bij de getuigenis die ABN Amro-topman Rijkman Groenink donderdag heeft afgelegd in de geruchtmakende diamantfraudezaak. De juristen, die de vier van fraude verdachte ex-medewerkers van ABN Amro vertegenwoordigen, onderzoeken de mogelijkheid de topman wegens meineed aan te klagen. De getuigenis zou 'op gespannen voet staan' met een eerdere uitlating die de ABN Amro-topman in 1997 voor de camera deed.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
RIJKMAN GROENINK ...wel of geen meineed... (Foto: REUTERS)
De met veel publiciteit omgeven getuigenverklaring van Groenink donderdag heeft de advocaten van de verdediging niet overtuigd. Het gaat met name om het late tijdstip waarop ABN Amro aangifte heeft gedaan van de fraude (een verduistering van ƒ178 miljoen). Groenink stelde donderdag: "Vanaf de eerste week stond voor mij vast dat we aangifte zouden doen." De vertraging (vijf maanden) weet hij aan het feit dat de bank eerst had geprobeerd met de gedupeerde klanten tot een vergelijk te komen.

Advocaat O. Hammerstein, vertegenwoordiger van een van de verdachten, wees gisteren op een verklaring die Groenink in 1997 voor de camera had gedaan. Daarin zei hij eerst de resultaten van het interne onderzoek af te willen wachten alvorens over het doen van aangifte te beslissen, stelde de advocaat. "In de verklaring donderdag stond aangifte echter vast. Dat staat met elkaar op gespannen voet."

Reden voor Hammerstein om maandag bij de hervatting van de rechtszaak opnieuw Groening laten oproepen. "Dit om hem te confronteren met die eerdere uitspraak." Ook voormalig ABN Amro-topman Jan Kalff staat op de lijst van de advocaat.

Een woordvoerder van ABN Amro had gisteren weinig behoefte te reageren. Aangezien Groenink opnieuw als getuige zal worden opgeroepen "is de zaak onder de rechter." Wél wilde hij kwijt: "De vraag is hoe relevant dit is. Wat heeft het te maken met de ƒ180 miljoen die verdwenen is. Dat is waar deze zaak over gaat."




 


za 21 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.