Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 21 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Geen druk op Duisenberg
voor een renteverlaging'

door RONALD VAN GESSEL

   
 

MALMÖ - De Europese Commissie ontkent dat er enige druk op president Duisenberg van de Europese Centrale Bank is of wordt uitgeoefend om de rente in de eurozone te verlagen om de groei op te krikken. Vooral na de jongste Amerikaanse renteverlaging kwamen er geluiden uit diverse Europese landen om de rente ook te verlagen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
GERRIT ZALM ...Reynders zal fout niet weer maken... (Foto: ANP)
Gisteren, tijdens hun informele bijeenkomst in het Zweedse Malmö, sloten de Europese ministers van Financiën de rijen. O.a. de Belgische en de Oostenrijkse minister drongen vooraf aan op renteverlaging, de Belgische minister Reynders vond het ook nog een keer verstandig dat Duisenberg nog dit jaar bekendmaakt wanneer hij vertrekt. "Al die opmerkingen zijn onverstandig, ik denk dat Reynders dit soort fouten niet meer zal maken", aldus de Nederlandse minister Zalm na afloop van de eerste vergadering. Duisenberg mag zijn vertrek dus nog wel even onder de roos houden.

Eerder brak Commissie-voorzitter Prodi al een lans voor de onafhankelijkheid van de ECB. "Die is autonoom wat betreft de rentevoet en de groei in de eurozone loopt ook niet in die mate terug dat een renteverlaging noodzakelijk is. Er zijn meningsverschillen, maar er is geen druk op Duisenberg. Die hoeft daar dan ook niet op te reageren of beslissingen uit te leggen, de autonomie van de ECB bestaat echt."

Vooral na de Amerikaanse renteverlaging van medio deze week ontstond er een koor van stemmen in Europa om ook de rente te verlagen om de lichte terugval in de economische groei te pareren. In het Verdrag van Maastricht is echter vastgelegd dat de ECB haar eigen beslissingen neemt en niets opgelegd kan krijgen door druk van politici. Prodi en de meeste ministers willen dat zo houden en wasten Reynders de oren.

De ECB wilde voor Pasen de rente niet verlagen omdat de inflatie nog te hoog is. De nieuwste cijfers over vorige maand wezen onveranderd een inflatie van 2,6% aan, te veel voor de ECB om de rente te kunnen verlagen. Dan moet er eerst meer uitzicht zijn dat de inflatie de komende maanden echt omlaag komt.

Alles draait verder om de vraag in hoeverre Europa een tik meekrijgt van de fors lagere groei in de VS. Volgens Prodi valt dat mee: "Onze prognoses waren de laatste jaren nauwkeurig en ik blijf erbij dat de Europese economie dit jaar harder kan groeien dan de Amerikaanse. Europa kan nu de VS helpen, soms is de één de locomotief, soms de ander."

Volgende week publiceren IMF en Europese Commissie hun laatste bijgestelde groeiprognoses. De Europese Commissie zou de verwachting voor de groei van de eurozone dit jaar bijstellen van 3,2% naar 2,7%. Het IMF komt op een groei van 2,5% voor de eurozone tegen een eerdere prognose van 3%. "We zijn gematigd optimistisch", aldus Zalm.

De afgelopen dagen zaaide de Amerikaanse minister van Financiën Paul O'Neill twijfel door te verklaren dat het naar zijn idee niet anders kan of Europa krijgt de gevolgen van de ingezakte groei, maar de Europese ministers van Financiën blijven erbij dat de effecten beperkt zullen zijn.




 


za 21 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.