Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 21 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Star Damrak iets lager
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs was gisteren moeilijk in beweging te krijgen, ondanks het feit dat het expiratiedag was. Bijna de hele dag stond de AEX licht in de min om uiteindelijk 0,71% lager te sluiten op 575,34 punten. De Midkap zakte 0,74% in op een puntental van 547,46.

Op de matte beurs viel UPC weer eens in negatieve zin op. Kredietbeoordelaar Moody's stelde de kredietwaardigheid van de kabelaar neerwaarts bij. Dat was tegen het zere been van UPC, dat verontwaardigd in een persbericht stelde "het fundamenteel oneens te zijn" met de analyse. Beleggers hadden blijkbaar meer vertrouwen in het oordeel van het Amerikaanse ratingbureau dan in dat van UPC-bestuursvoorzitter Schneider.

De koers van het aandeel leverde in het begin van de handelsdag bijna 12% in en was daarmee een van de sterkste dalers onder de hoofdfondsen. Maar aan de opwinding kwam ook snel weer een eind en de schade voor UPC bleef uiteindelijk beperkt. Het aandeel sloot slechts 2,17% lager op EUR6,32.

Stijgers waren er zowel onder de techfondsen als de defensieve waarden. Wolters Kluwer kreeg een steuntje in de rug van een verhoogd advies van zakenbank Goldman Sachs en boekte een koerswinst van 3,80% tot EUR31,94. Branchegenoten VNU en Elsevier verloren respectievelijk 1,7% en 0,3%.

De meeste fondsen lieten echter een minnetje zien. De financiële waarden waren duidelijk niet in trek. De ING Groep behoorde tot de grootste verliezers, met een koersdaling van 2,8% tot EUR75. Daarnaast was VendexKBB één van de grotere verliezers met een daling van 2,77% tot EUR15,80.

De plotselinge winstval van Buhrmann betekent wellicht dat er ook slecht nieuws te verwachten valt voor branchegenoot Hagemeyer. Effectenbank Stroeve denkt dat het handelshuis op de aandeelhoudersvergadering van aanstaande maandag bekend zal maken dat de groeidoelstelling voor de winst per aandeel van 10% voor dit jaar niet gehaald zal worden. Het advies van effectenbank Stroeve luidt dat ook: afblijven. Hagemeyer sloot op 23,90, dat is 0,83% lager.

Het aandeel Buhrmann herstelde overigens van de koersval eerder deze week, het aandeel steeg met 3,48% tot EUR19,61 en was daarmee één van de sterkste stijgers onder de midkappers. Het meest in trek was Laurus, dat 5,5% hoger sloot op EUR5,75.

De winstwaarschuwing die het ict-concern CMG donderdag afgaf baart Stroeve geen zorgen, de bank gaf gisteren een koopadvies. Dit in tegenstelling tot Lehman Brothers en Salomon Smith Barney, die juist aanleiding zagen om het advies te verlagen tot neutraal.

Het aandeel CMG ging verder onderuit en verloor nog eens 4,88% om te sluiten op EUR5,85. Hoewel de winstwaarschuwing van CMG even onverwacht was als de winstwaarschuwing van Buhrmann, ziet de Amsterdamse effectenbeurs geen reden om te onderzoeken of ook het ict-concern wel volgens de regels van de beurs heeft gewerkt.

Beursbedrijf Van der Moolen splitst op 1 mei het aandeel in drieën. Een dergelijke beslissing wordt meestal positief ontvangen omdat het de verhandelbaarheid verbeterd, maar gisteren vreemd genoeg niet. Het aandeel sloot op EUR97, dat was 0,31% lager.

Versatel duikelde het hardst omlaag op de midkap. Het aandeel verloor 10% en sloot op EUR4,13. Volgens analisten had Versatel te lijden onder de tegenvallende cijfers van concurrenten als Ericsson en Nortel. Nokia bracht als enige beter nieuws. Het Finse telecomconcern presenteerde betere kwartaalcijfers dan verwacht. Domper op de vreugde was het feit dat Nokia de omzetgroei voor het gehele jaar naar beneden bij stelde, van 25-30% naar 20%.

Toch sloten chipgerelateerden ASML en Midkapper BE Semiconductors respectievelijk 2,9% en 4,5% hoger. Philips daalde 1,7% en KPN steeg slechts 0,2%. Het gerucht dat het telecombedrijf zou overwegen om het vaste netwerk van de hand te doen, deden analisten gisteren af als "onzin".

Ring! stelde heeft de publicatie van jaarcijfers opnieuw uit. Een nieuwe datum en een reden voor het uitstel geeft Ring! niet. Beleggers voelen nattigheid en het aandeel kelderde met 10,3% tot EUR0,70.

Voor volgende week wordt meer leven in de brouwerij verwacht. Een aantal fondsen waaronder Akzo Nobel komen met kwartaalcijfers en donderdag komt de ECB bijeen.

Marjan van Beuningen



 


za 21 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.