Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 21 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Indonesische officieren willen Oost-Timor opnieuw inlijven

Van onze correspondent

   
 

JAKARTA - Een groep rancuneuze officieren binnen de Indonesische krijgsmacht probeert de onafhankelijkheid van Oost-Timor ongedaan te maken. Een overgrote meerderheid van de bevolking in deze voormalige Portugese kolonie, die in 1975 door Indonesië overvallen en in 1976 ingelijfd werd, sprak zich per referendum op 30 augustus 1999 uit voor onafhankelijkheid van Jakarta. Sindsdien bereidt Oost-Timor zich met hulp van de Verenigde Naties voor op zijn rol als zelfstandige natie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x408, 20kb)
Xanana Gusmao (r) omhelst generaal Prabowo Subianto. (Foto: REUTERS)
Generaal Gaito Usodo, chef van de voorlichtingsdienst van de Indonesische krijgsmacht, zei gisteren dat er een stroming onder de Indonesische militairen is die de pro-Jakarta-milities probeert te motiveren het oostelijk deel van het eiland weer te bezetten. "Die groep is slechts uit op het vergroten van haar eigen populariteit", aldus Usodo gisteren in Kupang, de hoofdstad van het Indonesische westelijk deel van Timor. "Maar ik wil hier benadrukken dat van die plannen nooit iets terecht zal komen."

Bloedbad

Nadat het voor hen teleurstellende resultaat van het referendum in september 1999 bekend werd, richtten de tegenstanders van onafhankelijkheid, de zogenaamde 'pro-Jakarta-milities', een bloedbad aan op Oost-Timor, waar zij duizenden huizen en andere gebouwen vernielden en enkele honderdduizenden Oost-Timorezen van huis en haard verdreven. Enkele tienduizenden van deze vluchtelingen bevinden zich nog steeds in erbarmelijke omstandigheden in kampen in het Indonesische West-Timor.

Udoso benadrukte dat TNI, zoals de Indonesische afkorting voor de krijgsmacht luidt, nooit zal toestaan dat de houding of de handelingen van een bepaalde groep militairen zal indruisen tegen de geaccepteerde en erkende opvattingen over Oost-Timor van het Indonesische volk. "We zullen de onafhankelijkheid van onze Oost-Timorese buur in alle vriendschappelijkheid erkennen omdat ook de internationale gemeenschap die heeft erkend", aldus de generaal. "Daarom moet iedereen ook de soevereiniteit van Oost-Timor respecteren."

Xanana Gusmao, de voormalige Oost-Timorese onafhankelijkheidsstrijder, liet gisteren overigens weten dat de onafhankelijkheid van het land nog minstens tot volgend jaar op zich zal laten wachten. "We weten dat we op meerdere terreinen nog niet klaar zijn", zei hij. Op 30 augustus a.s., op de tweede verjaardag van het referendum, zal Oost-Timor een voorlopig parlement kiezen. Die vergadering zal binnen drie maanden een grondwet moeten aanvaarden.




 


za 21 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.