Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 21 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Vrouw (49) bevalt
plotseling van baby

door Bart Olmer

   
 

ROPTASYL - Een wonderbaby, zo noemen Klaas (52) en Majella (49) Kuiken hun baby'tje Maike Jildou, dat totaal onverwacht werd geboren in hun boerderij in het Friese gehucht Roptasyl, bij de Waddenzeedijk.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Klaas(52) en Majella(49) Kuiken zijn dolgelukkig met hun baby Maike, die totaal onverwacht ter wereld kwam.
"Ik ben slechts twee uur zwanger geweest", zegt de Friezin. Zij merkte negen maanden niets van haar zwangerschap. Totdat zij afgelopen dinsdag met buikkramp naar bed ging. "Na drie keer persen had ik een dochtertje. Daarna ben ik zelf de trap afgelopen naar de ambulance. In het ziekenhuis wilde ze mij in een rolstoel hebben, maar dat hoefde niet."

"Ik ben al twee jaar niet meer ongesteld geweest. Sinds het begin van de overgang slik ik de pil niet meer." Het baby'tje (2390 gram) is een extreem nakomertje. Het gezin tel al een dochter Hiske (27) en zoon Jan (25).

Majella is blij, gezien haar leeftijd en lichamelijke conditie, dat zij niets wist van haar zwangerschap. "Ik heb papieren botten door botontkalking. Ik heb zo vaak ik het ziekenhuis gelegen met botbreuken, waaronder een verbrijzelde schouder. Bij een niesbui brak ik ooit drie ribben.

"Zes weken geleden ben ik volledig onder narcose geweest voor een operatie aan mijn spataderen. Ik slikte pijnstillers tegen rugpijn en bij massage door de fysiotherapeut heb ik op mijn buik gelegen." Desondanks blijkt Maike Jildou kerngezond. Na de wonderlijke, supersnelle bevalling werden moeder en dochter naar het ziekenhuis gebracht. "Maike heeft maar één uurtje in de couveuse gelegen.

Paasmaal

Vader Klaas, in zijn boerenoverall en op geitenwollen sokken, roept dolblij om de paar minuten:"Het is niet te geloven. Ik zag wel dat ze dikker werd, maar dacht dat het door de overgang kwam. Met Pasen hebben we twee dagen met acht man flink gegeten van een ree, die Majella had klaargemaakt. Toen ze buikpijn kreeg, zei ik: 'Dan moet je maar eens flink naar toilet gaan'. Want ik dacht dat het paasmaal slecht was gevallen."

"Ineens zag ik dat ze weeën kreeg, toen zij op bed lag. Ik belde onze huisdokter Brouwer uit Sexbierum, die wilde het niet geloven. Daarom had hij zijn verlossingstas niet mee genomen. Thuis bij ons, belde hij in paniek zijn vrouw: die bracht pijlsnel de bevallingsspullen. Mijn dochter, die vanwege een paardrijongeluk thuis ligt met een dubbele bekkenbreuk, Zij heeft stomverbaasd gezwegen en toegekeken, totdat de baby ging huilen. Toen geloofde zij het pas."

Zoon Jan hield zijn vader voor gek, toen die hem op zijn werk telefonisch vertelde van de geboorte. Jan vroeg direct aan zijn baas vrij, omdat hij "een zusje had gekregen". Zijn baas zei: "Dat is de allerberoerdste smoes, die ik óóit heb gehoord."

Ontsmetting

De kinderkamer is ingericht met samengeraapte spullen van boeren uit de omgeving en de kringloopwinkel. "Ik had alleen zuigflessen, waarmee wij de lammeren melk geven. Ik moest zelfs een emmer uit de schuur halen, die ik natuurlijk eerst moest ontsmetten."

Buiten de boerderij, waar boer Kuiken Friese paarden houdt en melkschapen, staat geen ooievaar, maar wel ontsmettingsbakken met citroenzuur waar bezoekers doorheen moeten, uit vrees voor mkz.

De geboortekaartjes zijn inderhaast uitgeprinte A-4-tjes: "In ons dorp Roptasyl is een waar wonder gebeurd. Als jullie het wondertje willen zien, moeten jullie maar langskomen."

"Als ik wist dat ik zwanger was, had ik mij doodongerust gemaakt, gezien mijn leeftijd", zegt Majella. "Ik ben blij dat het in de krant komt, want dan gelooft iedereen ons tenminste. Toen buren een ambulance zagen op ons erf, belden ze bezorgd op of er een ongeluk was geweest. Ze weigerden te geloven dat we een kleintje hadden gekregen."

"We wisten niet of we kraamhulp kregen, maar dat bleek geen probleem. Terwijl je dat maanden van tevoren moet aanvragen. Kraamverzorgster Joukje Westra zegt "nog nooit zoiets te hebben gezien, terwijl je al die verhalen hoort over moeilijkheden bij bevallingen van oudere vrouwen. Ik werk meer als telefoniste, want de telefoon raast de hele dag door."

Boer Kuiken zegt dat hij de "pas ingezaaide tuin, maar moet omploegen om er nu een zandbak van te maken". En, zegt de trotse paardenhouder: "Maike krijgt natuurlijk een pony."




 


za 21 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.