Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 21 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Experiment liep een
beetje uit de hand'

Van onze verslaggevers

   
 

IJSSELMUIDEN - Medewerkers van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) zijn donderdagavond betrapt toen ze illegaal mest aan het overpompen waren tussen twee tankauto's bij een afvalverwerkingsbedrijf in IJsselmuiden. Daarbij werd 30 ton mest vermengd met salpeterzuur.

Wegens explosiegevaar is het werk direct stilgelegd. Het bedrijf ligt in een woonomgeving. Uit metingen van de brandweer bleek dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.

"Als salpeterzuur en mest worden vermengd, kan er een zeer explosief goedje ontstaan dat gevaarlijk is voor de omgeving. We vinden het onbegrijpelijk dat we hier niet van op de hoogte zijn gebracht en stellen dan ook een onderzoek in", aldus politiewoordvoerder Fridrichs.

Experiment

Volgens RVV-woordvoerder R. van der Steeg had het experiment alles te maken met de uitbraak van mond- en klauwzeer. "De proef is een beetje uit de hand gelopen. Om mest te kunnen vervoeren, moet het worden 'aangezuurd' met salpeterzuur zodat het mkz-virus wordt gedood. Dat waren we aan het testen. Je moet dat alleen wel op een verantwoorde manier doen. Ik heb begrepen dat het in dit geval al begon te bruisen. Dat betekent dat er iets niet goed zat."

Momenteel mag er in verband met de mkz-crisis geen mest worden vervoerd. Vooral de akkerbouw komt daardoor in de problemen.

Het OM in Arnhem begint een onderzoek naar de mkz-besmetting op de kalvermesterij van boer Theunissen in Kootwijkerbroek. Dit omdat de Amsterdamse viroloog S. Barteling suggereerde dat er met de bloedmonsters van het bedrijf is geknoeid.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
Minister Brinkhorst
Ondertussen kreeg minister Brinkhorst (Landbouw) gisteren steun in het kabinet en in de Tweede Kamer voor het akkoord dat hij met de sector heeft gesloten voor een opkoopregeling voor vee. Naast een bijdrage uit het Diergezondheidsfonds zal de overheid hier 110 miljoen gulden aan eigen geld in steken. Door de opkoopregeling komt er lucht voor veel veehouders die al weken met overvolle stallen kampen.

Abortusplicht

Een deel van de Kamer had wel twijfels over het fokverbod en de abortusplicht, die Brinkhorst als voorwaarde heeft gesteld aan varkenshouders. De VVD, het CDA en de SGP vrezen dat de animo voor de opkoop hierdoor kan tegenvallen.

Uit protest tegen de opkoopregeling, die in hun ogen te mager is, hebben gisteren ongeveer zeshonderd boeren, veehandelaren en veevoertransporteurs op zes plaatsen in Twente wegen geblokkeerd. Verder blokkeerden boze varkensboeren gistermiddag de A7 vanaf Frieschepalen, tussen Drachten en Groningen.

Premier Kok uitte gisteren forse kritiek op de acties van de boze boeren. "Ik kan me de emotie wel voorstellen, maar ik heb liever dat de boeren dat op een andere manier uiten. Als men boos is dan moet men niet andere mensen, die er niets aan kunnen doen, treffen en hun het wonen en werken onmogelijk maken", aldus Kok. De premier riep de boeren op hun wilde acties te staken.

De premier gaf na afloop van de ministerraad aan dat de wilde acties er mede de oorzaak van zijn dat de politie steeds meer problemen heeft de situatie in de mkz-gebieden goed te controleren.




 


za 21 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.