Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 21 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Koninginnedag onzeker

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De viering van Koninginnedag in Meppel en Hoogeveen, waar koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander, zijn verloofde Máxima en andere leden van de koninklijke familie op maandag 30 april een bezoek zouden brengen, staat op losse schroeven.

Premier Kok maakte gisteren duidelijk dat het kabinet met Koninginnedag geen enkel risico wil nemen, in verband met de crisis rond mond- en klauwzeer. De kans op besmetting en nieuwe uitbraken is aanwezig door de massale toeloop van belangstellenden naar de twee gemeenten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x390, 50kb)
Koninginnedag 2001 (Foto: ANP)
Na het weekeinde wordt een definitief besluit genomen over doorgang van de koninklijke bezoeken op basis van rapporten van veterinaire deskundigen. Premier Kok overlegt vervolgens met koningin Beatrix, die zich zeer betrokken voelt bij het wel en wee van de getroffen boeren, over doorgang van het bezoek.

Kok zegt echter niets aan het toeval te willen overlaten. Volgens hem zijn de risico's van verdere besmetting door de grote toeloop van mensen uit de provincies "niet te verwaarlozen". Daarnaast worden in Meppel en Hoogeveen ook veel burgers uit de door mkz getroffen gebieden verwacht.

Rijtoer

Als besloten wordt om de bezoeken aan Hoogeveen en Meppel te schrappen, zal zo goed als zeker een alternatief programma voor 30 april worden samengesteld. Een feestelijke rijtoer door het centrum van Den Haag lijkt het meest waarschijnlijk. Anderen zien bijvoorbeeld een defilé, zoals prinses Juliana en prins Bernhard dat vroeger altijd afnamen op het bordes van Paleis Soestdijk, ook als een mogelijkheid. Volgens de gemeente Den Haag ligt er op dit moment echter geen draaiboek klaar.

Zowel in Hoogeveen en Meppel is zeer teleurgesteld gereageerd op het mogelijk niet doorgaan van Koninginnedag. Minister-president Kok maakte gisteren na het kabinetsberaad bekend dat ze volgende week zullen beslissen of de koninklijke familie het Oranje-feest in Hoogeveen en Meppel gaat vieren. Boeren uit de omgeving dringen erop aan de festiviteiten te annuleren wegens het gevaar voor de verspreiding van het zeer gevreesde mond- en klauwzeervirus.

De Hoogeveense burgemeester Willem Urlings zou het betreuren als de viering niet doorgaat. "Het is natuurlijk een teleurstelling, maar we hebben er wel rekening mee gehouden. We bekijken de situatie nu ook van dag tot dag. Maar het is nu allemaal nog veel te speculatief. Wij gaan gewoon door met de voorbereidingen", zegt Urlings.

De oudste inwoonster van Nederland, de 110-jarige Henny van Andel uit Hoogeveen, zou het vreselijk jammer vinden als Hare Majesteit niet komt. De ontmoeting met koningin Beatrix zou voor mevrouw Van Andel één van de hoogtepunten zijn in het leven van de krasse Drentse, die zelfs als klein meisje koningin Emma heeft gezien.

De kersverse eerste burger van Meppel, Peter den Oudsten, vindt het goed dat de regering de beslissing neemt of het Oranje-feest doorgaat of niet. "Ik wil beslist niet op de zaken vooruit lopen en wil dan ook afwachten wat er volgende week wordt beslist." De burgemeester had zich er op verheugd om twee weken na zijn aanstelling de koninklijke familie in zijn plaats te mogen rondleiden. "De teleurstelling voor de inwoners zal nog veel groter zijn."

Voorzitter Hooijer van het Hoogeveens Christelijk Mannenkoor zou het erg jammer vinden dat zijn maandenlange repetities voor niets zouden zijn geweest. "We hebben zelfs een speciaal lied over Hoogeveen voor de Koningin gemaakt. Een optreden voor haar zou een kroon op ons 20-jarig bestaan zijn, waarin wij elk jaar een Oranje-concert hebben gegeven." Ook Henny Kamman van het Nationaal Feestcomité Meppel zou zeer teleurgesteld zijn. "We zijn al drie maanden druk bezig met de voorbereidingen."




 


za 21 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.