Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
15 januari 2000
 

[vacatures]
[Klik hier!]
[ABN AMRO]
[BOL]

Eindspurt op Damrak

AMSTERDAM, zaterdag

De Amsterdamse effectenbeurs trok aan het einde van de dag een forse eindspurt. Eerder op de dag trokken de koersen in Amsterdam al flink aan, maar vooruitlopend op de in Amerika te publiceren economische cijfers halveerde de winst.

Maar toen Wall Street vervolgens vast uit de startblokken kwam ging de de AEX-index naar de hoogste stand van de dag en sloot 13,39 punten hoger op 655,60, iets meer dan één punt onder het hoogste punt.

ASML en Philips waren gisteren de uitschieters onder de AEX-fondsen. Belangrijk hierbij was de bekendmaking van de kwartaalcijfers van Intel. De winst over het vierde kwartaal was hoger dan verwacht.

Bovendien zijn analisten positief over ASML, waarvan de kwartaalresultaten aanstaande donderdag zullen worden gepubliceerd. De Nationale Investeringsbank bijvoorbeeld rekent erop dat het afgelopen jaar er een is geweest van een turnaround situatie en dat 2000 een sterk jaar zal zijn. Conclusie: ASML zal een 'outperformer' zijn. Het koersdoel is EUR119 à EUR120.

Dat optimisme leidde ertoe dat beleggers grif EUR12,60 meer wilden neertellen voor de stukken op EUR119,25, een stijging met bijna 12%.

Impuls Philips
Philips profiteerde daar ook van en kon EUR7,85 aandikken op EUR152,10. Bovendien voorspelde beursgoeroe Tostrams tijdens een seminar in Amsterdam dat Philips de komende vijf jaren in waarde zullen verdubbelen tot EUR350. "Alle seinen staan op groen", zei hij.

PinkRoccade zette de opmars onverdroten voort. Na de enorme winst van donderdag werden de aandelen, gevoed door een sterke fantasie van beleggers, nog eens EUR9,50 duurder op EUR53.

Kon. Olie zag de waarde van de stukken met oplopen naar EUR61. Op de beurs was te horen dat dit mede te danken was aan de olieproducerende landen, die vast willen houden aan de productiebeperking. Dat akkoord, dat eind maart afloopt, zorgde voor een scherpe stijging van de prijs van ruwe olie.

De herschikking van de AEX-index had fikse gevolgen voor de koers van betrokken aandelen. KLM zag op deze fraaie beursdag 90 eurocent verloren gaan op EUR25,40, Buhrmann moest 15 eurocent inleveren en Océ zag EUR0,31 verloren gaan.

Getronics daarentegen kon nog eens EUR9,85 winst pakken op EUR81,15 en Gucci werd EUR5,75 hoger gewaardeerd op EUR119. UPC boekte een bescheiden winst van EUR0,35 op EUR126,35.

Baan keldert
Baan kreeg gisteren weer zware klappen. Gisteren werd bekend dat weer een topbestuurder het Puttense hoofdkantoor heeft verlaten. Oracle-topman Lane stelde in een interview dat Baan geen kans heeft zelfstandig te overleven en zal worden overgenomen. Niet door Oracle zelfs, dat concern heeft geen interesse. Beleggers schrokken geweldig van het nieuws en boden massaal hun stukken aan. Die kelderden daardoor naar een nieuw dieptepunt van EUR6,96, 11% minder dan donderdag aan het slot.

Gistermiddag werd de handel in de aandelen DNC stilgelegd tot maandagochtend. Dit in verband met een explosieve koersstijging. De stukken vlogen met liefst 69% omhoog naar een advieskoers van EUR21. De directie verwees hierop naar persberichten van medio oktober, toen een eerder aangekondigde aandelenemissie werd afgelast nadat de besprekingen over de overname van Van Caem Klerks af waren gesprongen. Men kreeg de financiering niet rond. Volgens de directie is er nu geen reden om "aanvulling te geven op deze informatie".

Schuitema behoorde ook tot de grootste winnaars van de dag. De aandelen werden verhandeld tegen een koers van EUR2675, EUR375 meer dan donderdag. Oorzaak was een melding van een financiële nieuwsdienst dat Schuitema-topman Ruis in een gesprek zou hebben gezegd dat het aandeel gesplitst zal worden, mogelijk in de verhouding één op honderd. Schuitema liet later weten dat er nog geen concrete voorstellen bestaan binnen Schuitema, maar daar reageerden beleggers niet op.

Dick Hussaarts






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl