Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
15 januari 2000
 

[BOL]
[Klik hier!]
[vacatures]
[ABN AMRO]

Tostrams: AEX-index in
vijf jaar naar de 1800

  Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, zaterdag

De Nederlandse beurs gaat prachtige jaren tegemoet. Binnen 12 maanden staat de AEX-index op 830, binnen vijf jaar zelfs op 1800. Tussentijds zullen echter wel flinke correcties optreden. Philips gaat nog veel verder stijgen en voor Kon. Olie zit binnenkort een positieve koersverrassing in het vat.

Deze opmerkelijke voorspellingen deed gisteren Royce Tostrams, de bekendste technische analist van Nederland die nooit bang is voor een duidelijke uitspraak. Hij sprak in Amsterdam op een drukbezocht seminar over 'Beleggen in 2000', georganiseerd door Bureau Bosch uit Nuenen.

Tostrams wees er op dat technische analyse (het bestuderen van koersgrafieken) een manier is om het spoor van de beurs te volgen. Begin vorig jaar voorspelde hij dat de AEX in april 1999 door de 600 zou gaan, maar dat duurde iets langer. Nu ziet het technische plaatje van de AEX er volgens hem fantastisch uit en kan het koersgemiddelde, zo blijkt uit soortgelijke koersfiguren uit het verleden, verdrievoudigen in vijf jaar.

Gouden tip
Tostrams had, zoals gewoonlijk, een 'Gouden Tip' voor de aanwezige beleggers. "Voor Philips staan alle seinen op groen. Volgens de grafiek is een koers van EUR350 binnen vijf jaar te bereiken. Het mooie van Philips is dat het bedrijf deels behoort tot de oude economie en deels tot de nieuwe economie, waarin internet, chips en telecommunicatie de dienst uitmaken. Bovendien maakt het bedrijf veel winst", aldus Tostrams.

Op verzoek van de zaal keek hij met een technisch oog naar Baan. "Als de koers onder de EUR6 daalt wordt het een ramp", voorspelde hij. "Maar als de koers herstelt en door de EUR15 gaat is dat een duidelijk koopsignaal."

Ook Robeco-topbelegger prof. dr. Jaap Van Duijn, toonde zich optimistisch. "Tot ongeveer het jaar 2015 is er sprake van een lange, opgaande conjunctuurgolf. Ik schat zelf dat de 'bull market' nog 7 tot 8 jaar kan duren", verklaarde hij. Maar hij voorzag dit jaar juist niet zulke spectaculaire ontwikkelingen omdat de aandelen duur geprijsd zijn en de rente nog een fractie kan stijgen, voordat zij in de tweede helft van het jaar gaat dalen.

De minder goede perspectieven voor de kleinere aandelen blijven ook dit jaar, meende drs. Ruurd Verdam, directeur Economisch Bureau van Van Lanschot Bankiers. "Het wordt nu weer het jaar van de 'blue chips'."


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl